Zwolle-Zuid Schaakt!

 

Externe Competitie 2019-2020
(1)                  ZZS!     SOS 6-tallen (3C)
   
  Ronde 2e  
  ZZS! - Denk en Zet! 3 - 3  
     
  Heroïsch gelijk spel ZZS!-zestal tegen Denk en Zet!  
 

1Na onze kleine nederlaag in de eerste wedstrijd tegen de sterke Kampenaren stond in het verslag dat dit voldoende perspectief bood voor de volgende wedstrijden. Grootspraak?
De test volgde meteen in de wedstrijd tegen Denk en Zet uit Hattem, op papier het sterkste team in onze klasse. Over de IJssel kwam maar liefst bijna 300 ELO-punten per bord meer onze kant op.
In ons team zouden Ineke en Jacko hun debuut maken. Maar Jacko moest helaas afzeggen omdat hij het niet verantwoord vond vanwege zijn verkoudheid met veel niezen. Terecht natuurlijk. Na enige discussie besloot plv. teamleider Robert S dat uw verslaggever alsnog zou spelen. Omdat ik vanwege een andere afspraak pas een klein half uur na begin aanwezig kon zijn werd het wel bord 4 met wit.
Van de beginfase van de wedstrijd heb ik daarom weinig meegekregen van de andere borden omdat ik vooral bezig was snel mijn zetjes uit te voeren in een dame Indische opening: gewoon standaard ontwikkelen en niet te veel op zwart letten: 15 zetjes in 2 minuten. Toen zwart een ongelukkige damezet deed toch maar 2even nadenken met dubbele pionwinst als gevolg. De partij was daarmee eigenlijk al min of meer beslist. Na 40 zetten gaf mijn tegenstander op. In mijn ooghoek had ik al wel gezien dat buurman Robert B op bord 5 slecht was begonnen: koning moest in het midden blijven en na een combinatie ook nog stuk verlies. Robert liet zich echter niet ontmoedigen en ging in verloren stand op zoek naar geitenpaadjes. En ja hoor de tegenstander, misschien niet meer scherp met een toren voor, zag te laat dat Robert B listig een eeuwig schaakconstructie in de partij wist te vlechten: remise!
Misschien was Denk en Zet even van slag toen het punt dat ze al hadden geteld slecht een half punt werd. Want meteen daarna kreeg Ido met zwart in een gelijke stelling die zich nog helemaal moest ontvouwen verrassend remise aangeboden. Na enig nadenken nam hij het aan1. Een van zijn kortste partijen in wedstrijdschaak en ook een beetje tegen zijn natuur in. Maar gezien de rest van de avond een wijs besluit. Daarmee was de tussenstand 2-1 in ons voordeel.
Aan bord 6 leek Ineke totaal geen last van debutantenvrees te hebben. Toen ik voor de eerste keer keek had ze kordaat en snel schakend al ten koste van een pionnetje een stevige aanval op touw gezet. Ze liet niet meer los: toen de witte dame met schaak inbrak kwam de zwarte koning midden op het bord in een matnet terecht. Een hele mooie partij van Ineke! En nu dus 3-1 voor.
Tja uiteindelijk lukte de teamoverwinning niet. Valt dat Oscar en Robert S te verwijten: absoluut niet! Zij speelden op 1 en 2 tegen de toppers van Denk en Zet met 400 Elopunten meer.
Ze hielden het lang vol, het waren de langste partijen van de dag! Pas tegen half 12 haalden de tegenstanders het punt binnen. Robert S stond een hele tijd gelijkwaardig met ook voordeel op de klok. In het eindspel overzag hij helaas een subtiele wending waardoor zijn koning in een matnet kwam. Oscar moest aan het eerste bord alweer spitsroeden lopen: net als de eerste keer kreeg hij een tegenstander van het niveau die Karel normaal op het 1e bo2rd in het eerste tegenkomt. Het leek mij een vreselijke ingewikkelde maneuvreer partij waarbij alle stukken lang op het bord bleven. Uiteindelijk wist de tegenstander een stuk te winnen waarbij Oscar wel 2 verbonden vrijpionnen kreeg. In het eindspel bleek de tegenstander net even verder gerekend te hebben en moest Oscar het loodje te leggen. Toch chapeau voor Oscar en Robert S!
Kortom een heroïsch gelijk spel van ons zestal! We lijken nu de sterkste tegenstanders gehad te hebben. Maar ja in deze klasse is alles mogelijk: ELO zegt weinig. Belangrijker is dat we hopelijk lekker mogen blijven schaken ondanks de corona. Op 9 december richting Deventer, het lijkt wel een Hanzestadcompetitie.

L.O.

 
 
Zwolle Zuid Schaakt! 2 1389    Denk en Zet 1 1669 3 – 3
Bouter, OF (Oscar) 1583 Mujkanovic, M. (Muharem) 1953 0 - 1
Scholma, R. (Robert) 1477 Dekker, E. (Erik) 1856 0 - 1
Bijl, ik. (Ido) 1371 Kloppenburg, H. (Harry) 1617 -
Olthof, L. (Ludie) 1579 Müller, M. (Marten) 0 1 - 0
Beydals, RB (Robert) 1279 Wagenaar, H. (Henri) 1603 -
Diepen van, GW (Ineke) 1047 Velde van der, JB (Johan) 1314 1 - 0

Voor Foto's       ( hier )

 
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     
   
  Ronde 1e  
  O en O Kampen 2 - ZZS!   3½-2½  
     
  Kleine nederlaag ZZS!-zestal in Kampen.  
 

Na anderhalf jaar zijn we weer begonnen met de externe competitie met een uitwedstrijd in Kampen tegen het tweede van Ontspanning en Oefening. Het viertal is een zestal geworden vanwege een vernieuwde competitie opzet. Peter is ons helaas ontvallen. Ido, Ineke en Jacko komen het team versterken zodat we nu met ons achten zijn. Opzet is te rouleren zodat iedereen minimaal 5 keer speelt. We spelen in de derde klasse C met 8 teams.
Het was weer wennen, ook voor Kampen. Ik moest subtiel vragen naar het kopje koffie voor de gasten. In Kampen trouwens veel bekende gezichten van het geslaagde terrastoernooi in Zwolle Zuid, drie bij ons team en twee bij Kampen. Bij ons had vooral Ido enige schrik van het idee van een klassieke partij. Dat had hij bijna 2 jaar niet gedaan.
En om maar met de deur in huis te vallen: van onze onoverwinnelijkheid gedurende bijna 2 seizoenen zijn we meteen af, het werd een kleine nederlaag. Gezien de karrevracht aan extra ELO-punten die Kampen meebracht (bijna 800) was dat op zich natuurlijk geen verrassing.
Op naar het wedstrijdbeeld/verloop. Voor mij was het ook even wennen om dit goed tevolgen want ik moet nu 5 borden erbij volgen in plaats van drie. Het lukte mij ook nauwelijks want de eigen partij vroeg in de eerste 2 uur veel aandacht. Toch maar eens Karel of Antonvragen hoe zij dat doen.
De beide topborden werden tobborden. Oscar aan bord 1 raakte al vroeg ergens in een afwikkeling een stuk kwijt. Hij verweerde zich vervolgens dapper maar de tegenstander met dik 200 ELOtjes extra in de bagage liet deze buit niet meer lopen.
Aan bord 2 niet veel beter: ik werd met zwart in 18 zetjes geplet in een gesloten Siciliaan met f4, hij kende de theorie, ik duidelijk niet. Ter verdediging: ik had tegen hem ook gespeeld op het terrastoernooi en daar was hij mij duidelijk de baas in het eindspel. Toen ik dacht dat zowel Oscar als Robert B een stuk achter stonden bedacht ik niet weer een manoeuvreer eindspel. Ik gooide de boel open op zoek naar verwikkelingen. Die kwamen er met de conclusie de tegenstander is ook beter bij verwikkelingen! Kortom 2-0 achter.
Gelukkig voltrok zich op bord 5 een zeer aangename verrassing door Robert B. Die is in topvorm! En dan zeggen 300 ELO punten minder niks! Op de laatste clubavond had hij al zowel ondergetekende als Oscar gevloerd en deze avond trok hij deze lijn gewoon door. Hoe precies weet ik niet: ik dacht onterecht dat hij een stuk achterstond of geofferd had voor aanvalskansen maar volgens Robert was daar geen sprake van. In zijn eigen woorden: ik heb hem gewoon positioneel overspeeld en toen gooide hij de handdoek in de ring. Chapeau voor Robert B!
Ido aan bord 4 speelde een licht chaotische partij met wisselende kansen. In een, dacht ik, gelijkwaardige stand probeerde Ido met een stuk offer verwarringte stichten en vooral open lijnen te creëren. Hij schijnt even verloren te hebben gestaan staan maar toen de tegenstander die kans liet lopen wist Ido via de open lijnen met combinaties goed tegenspel te ontwikkelen waarna de partij tot tevredenheid van Ido in remise eindigde.
Aan bord 3 had Robert S al vrij vroeg 2 pionnen te pakken. Hij bleef het betere van het spel houden te houden en belandde uiteindelijk in een gewonnen toreneindspel met 3 pionnen meer. Het laatste seizoen al een 100% score en hij gaat gewoon verder met winnen.
Aan bord 6 werd de wedstrijd uiteindelijk beslist: Albert stond eigenlijk een hele tijd iets beter. Maar ja een combinatie van iets te veel gretigheid en onoplettendheid kostte hem een stuk.
Hij bleef vechten maar de tegenstander bleef helaas koel en won.
Een kleine nederlaag dus, maar toch gewoon weer leuk met het team te schaken. En met voldoende perspectief voor de volgende wedstrijden.
Op de weg terug zaten heel toevallig de 3 nullen in 1 auto en de puntenmannen in de andere.
In de eerste auto bleef het toch wat stil, dat zal ongetwijfeld iets anders zijn geweest in de puntenauto.
We troosten ons maar dat wij net iets in eerder in Zwolle terug waren.

Ludie

 
 
O en O Kampen 2 1556 Zwolle Zuid Schaakt! 2 1426 3,5-2,5
Berd Ekkelboom 1814 Oscar Bouter 1583 1-0
David Quilligan 1587 Ludie Olthof 1579 1-0
Erik Jan Bartels 0 Robert Scholma 1477 0-1
Ronald Vierhuis 1589 Ido Bijl 1371 0,5-0,5
Wilke Kronemeijer 1600 Robert Beydals 1288 0-1
Anthony Hermans 1189 Albert Marsman 1260 1-0

Voor Foto's       ( hier )

 
     
  Ronde overzicht  
 

Top