Zwolle-Zuid Schaakt!

 

Externe Competitie 2019-2020
(1)                  ZZS!     SOS 6-tallen (3C)
   
  Ronde 1e  
  O en O Kampen 2 - ZZS!   3½-2½  
     
  Kleine nederlaag ZZS!-zestal in Kampen.  
 

Na anderhalf jaar zijn we weer begonnen met de externe competitie met een uitwedstrijd in Kampen tegen het tweede van Ontspanning en Oefening. Het viertal is een zestal geworden vanwege een vernieuwde competitie opzet. Peter is ons helaas ontvallen. Ido, Ineke en Jacko komen het team versterken zodat we nu met ons achten zijn. Opzet is te rouleren zodat iedereen minimaal 5 keer speelt. We spelen in de derde klasse C met 8 teams.
Het was weer wennen, ook voor Kampen. Ik moest subtiel vragen naar het kopje koffie voor de gasten. In Kampen trouwens veel bekende gezichten van het geslaagde terrastoernooi in Zwolle Zuid, drie bij ons team en twee bij Kampen. Bij ons had vooral Ido enige schrik van het idee van een klassieke partij. Dat had hij bijna 2 jaar niet gedaan.
En om maar met de deur in huis te vallen: van onze onoverwinnelijkheid gedurende bijna 2 seizoenen zijn we meteen af, het werd een kleine nederlaag. Gezien de karrevracht aan extra ELO-punten die Kampen meebracht (bijna 800) was dat op zich natuurlijk geen verrassing.
Op naar het wedstrijdbeeld/verloop. Voor mij was het ook even wennen om dit goed tevolgen want ik moet nu 5 borden erbij volgen in plaats van drie. Het lukte mij ook nauwelijks want de eigen partij vroeg in de eerste 2 uur veel aandacht. Toch maar eens Karel of Antonvragen hoe zij dat doen.
De beide topborden werden tobborden. Oscar aan bord 1 raakte al vroeg ergens in een afwikkeling een stuk kwijt. Hij verweerde zich vervolgens dapper maar de tegenstander met dik 200 ELOtjes extra in de bagage liet deze buit niet meer lopen.
Aan bord 2 niet veel beter: ik werd met zwart in 18 zetjes geplet in een gesloten Siciliaan met f4, hij kende de theorie, ik duidelijk niet. Ter verdediging: ik had tegen hem ook gespeeld op het terrastoernooi en daar was hij mij duidelijk de baas in het eindspel. Toen ik dacht dat zowel Oscar als Robert B een stuk achter stonden bedacht ik niet weer een manoeuvreer eindspel. Ik gooide de boel open op zoek naar verwikkelingen. Die kwamen er met de conclusie de tegenstander is ook beter bij verwikkelingen! Kortom 2-0 achter.
Gelukkig voltrok zich op bord 5 een zeer aangename verrassing door Robert B. Die is in topvorm! En dan zeggen 300 ELO punten minder niks! Op de laatste clubavond had hij al zowel ondergetekende als Oscar gevloerd en deze avond trok hij deze lijn gewoon door. Hoe precies weet ik niet: ik dacht onterecht dat hij een stuk achterstond of geofferd had voor aanvalskansen maar volgens Robert was daar geen sprake van. In zijn eigen woorden: ik heb hem gewoon positioneel overspeeld en toen gooide hij de handdoek in de ring. Chapeau voor Robert B!
Ido aan bord 4 speelde een licht chaotische partij met wisselende kansen. In een, dacht ik, gelijkwaardige stand probeerde Ido met een stuk offer verwarringte stichten en vooral open lijnen te creëren. Hij schijnt even verloren te hebben gestaan staan maar toen de tegenstander die kans liet lopen wist Ido via de open lijnen met combinaties goed tegenspel te ontwikkelen waarna de partij tot tevredenheid van Ido in remise eindigde.
Aan bord 3 had Robert S al vrij vroeg 2 pionnen te pakken. Hij bleef het betere van het spel houden te houden en belandde uiteindelijk in een gewonnen toreneindspel met 3 pionnen meer. Het laatste seizoen al een 100% score en hij gaat gewoon verder met winnen.
Aan bord 6 werd de wedstrijd uiteindelijk beslist: Albert stond eigenlijk een hele tijd iets beter. Maar ja een combinatie van iets te veel gretigheid en onoplettendheid kostte hem een stuk.
Hij bleef vechten maar de tegenstander bleef helaas koel en won.
Een kleine nederlaag dus, maar toch gewoon weer leuk met het team te schaken. En met voldoende perspectief voor de volgende wedstrijden.
Op de weg terug zaten heel toevallig de 3 nullen in 1 auto en de puntenmannen in de andere.
In de eerste auto bleef het toch wat stil, dat zal ongetwijfeld iets anders zijn geweest in de puntenauto.
We troosten ons maar dat wij net iets in eerder in Zwolle terug waren.

Ludie

 
 
O en O Kampen 2 1556 Zwolle Zuid Schaakt! 2 1426 3,5-2,5
Berd Ekkelboom 1814 Oscar Bouter 1583 1-0
David Quilligan 1587 Ludie Olthof 1579 1-0
Erik Jan Bartels 0 Robert Scholma 1477 0-1
Ronald Vierhuis 1589 Ido Bijl 1371 0,5-0,5
Wilke Kronemeijer 1600 Robert Beydals 1288 0-1
Anthony Hermans 1189 Albert Marsman 1260 1-0

Voor Foto's       ( hier )

 
     
  Ronde overzicht  
 

Top