Zwolle-Zuid Schaakt!


  Ronde 1e   
 

2020-01-28_Bekeren tegen VSG

Normaal gesproken is de OSBO-cup een leuk avontuur voor ZZS!. Gewoontegetrouw haken we in de kwartfinale af zodat we de finaledag in Arnhem niet hoeven bij te wonen.
Dit jaar zijn er niet heel veel inschrijvingen en spelen we in de 1/8 finale (tevens de 1e ronde) uit tegen VSG. Zij spelen hoofdklasse SOS terwijl wij 1e klasse spelen.

We arriveren ruim voor acht uur in de enige speelgelegenheid die ik ken waar je ook souvenirs kunt kopen. En nadat we de eerste set speeltafels hebben afgekeurd (ik pas er met mijn benen niet onder) beginnen we om even na acht uur op meer comfortabel interieur.

Het is warm in de zaal, heel warm. Ik heb zelf het idee dat ik een beetje in slaap val. Als ik na een zet of tien hier uit ontwaak en een rondje langs de borden maak zie ik dat Bert wel Scandinavisch maar geen gambiet speelt, misschien is het aangeboden gambiet ook niet aangenomen. Jan heeft vanuit de opening wat ruimtevoordeel, verder weinig aan de hand. Bij Emile oogt het ook gelijk. Als ik mijn eigen stelling bekijk zie ik een restant van een verprutste Caro-Kann: zwart heeft een vrijpion meer die na 10 zetten al op e3 is beland.

Tegen half tien lijkt Bert een plusje te hebben. Jan heeft inmiddels bezit genomen van de 7e rij. Emile is er afgeschoven, zag er al een tijdje niet goed uit. Ik speel in ieder geval nog een serie acceptabele zetten, maar uiteindelijk pruts ik nog meer, niet mijn schaakavond en inmiddels 0-2.
Jan staat gewonnen en het voordeeltje van Bert lijkt te verzanden omdat wit netjes countert.
En zo gebeurt het ook: Jan wint soepel en Bert berust in remise omdat hij anders een groot risico moet nemen en dat een nul tot gevolg heeft.

Een krappe nederlaag dus. Wij waren op ons sterkst in Ermelo, en met een klein ratingoverschot gaan we er toch af. We kunnen dus niet tevreden terugkijken, wel een nette overwinning van VSG. De terugweg was wel gezellig.
Volgend seizoen ondernemen we weer een poging om in de kwartfinale te komen .

K.S.

 

VSG Ermelo 1825 Zwolle-Zuid Schaakt! 1862 2½-1½
Rob Boterenbrood 1951 Karel Schoenmaker 1974 1-0
Gerard de Hoop 1858 Emile Hoogterp 1852 1-0
Olaf Vlieger 1814 Jan Bongaerts 1846 0-1
Ralf van den Burg 1676 Bert van Drongelen 1774 ½-½