Zwolle-Zuid Schaakt!


OSBO-cup_ 2024
ZZS! 1 SOBO_Cup 31-03-2024         kwartfinale      Klik ( hier )
ZZS! 1 SOBO_Cup 31-03-2024           finaledag        Klik ( hier )
ZZS! 1 SOBO_Cup 31-03-2024         Troostfinale      Klik ( hier )
 
13-04-2024
 

                                                   OSBO-cup finaledag

Na 2 nipte overwinningen tegen gelijkwaardige tegenstanders (De zeven pionnen en O&O) was het op 13 april zover. Voor het eerst in de geschiedenis van ZZS! speelden we de finaledag om de OSBO cup. Een dag waarop zowel de halve finale als de (troost)finale wordt gespeeld. Degene die dit seizoen alle wedstrijden speelden, Jan, Emile, Rick en Anthon, mochten ook op de finaledag aantreden in Velp. Vooraf hadden we de teams bekeken en concludeerden we dat we op papier het zwakste team waren, maar dat tegen 2 van de 3 andere teams er wel kansen liggen. We moeten vooral ASV mijden, die zijn duidelijk te sterk. Dan weet je natuurlijk wat er gebeurt tijdens de loting. Je krijgt ASV…

                                                   Halve finale

Als je weet dat je zeer waarschijnlijk gaat verliezen is dat niet een fijne insteek van de wedstrijd. Maar met schaken weet je het nooit, het bord is vierkant en sterke spelers kunnen ook fouten maken. Het eerste anderhalf uur leek er ook niet veel aan de hand. De stellingen waren redelijk gelijk, maar de meesten stonden iets gedrukt. Langzaamaan werd het wat minder. Anthon had een niks aan de hand stelling en bood remise aan, waar zijn tegenstander lang over nadacht. Hij zag waarschijnlijk dat de rest goed stond en er snel beslissingen zouden vallen. Dit was ook het geval, Jan verloor een stuk en Rick kwam er niet aan te pas in een eindspel met Toren tegen Loper. Binnen een minuut gaven beide op en vond mijn tegenstander remise goed zodat ze de overwinning binnen hadden. Emile was nog bezig in een zeer moeilijke stelling met kansen over en weer. Zijn tegenstander speelde het goed en deed een loperoffer dat geweigerd werd en een torenoffer dat aangenomen moest worden om mat te voorkomen, maar dat werd alleen maar uitstellen. Een terechte overwinning voor ASV en voor ons het einde van een mooi toernooi.

ZZS! 1 Rating ASV 1 Rating Halve finale
Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1941 Albers, S. (Saša) 2315 0 - 1
Hoogterp, E.R. (Emile) 1891 Shakhverdian, W. (William) 2182 0 - 1
Wouda, R. (Rick) 1911 Helvoort van, R.A.M. (Rob) 2172 0 - 1
Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1826 Bus, T.G. (Tom) 2087 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1892 Gemiddelde Rating: 2189 ½ -
Na de wedstrijd, tijdens de lunch, bleek dat er ook een wedstrijd om de derde plek is. Nu hadden wij daar niet heel veel trek meer in, het was ook erg goed weer buiten, dus stelde wij voor aan de tegenstander van die wedstrijd om er snel 2-2 van te maken en dan nog even snelschaken voor de 3e plek. Na enig beraad binnen dat team gaven ze aan dat ze toch liever een serieuze partij wilden spelen, ook omdat een van hun in de ochtend niet had gespeeld. De boodschap was duidelijk, we moesten vol aan de bak.

                                                   Troostfinale

Je gaat toch anders zo'n wedstrijd in, het gaat eigenlijk nergens meer over maar je wilt toch niet zomaar verliezen. We hadden afgesproken om er vol voor te gaan. Jan speelde een fantasieopening en kwam er niet helemaal lekker uit. Emile en Rick speelden hun favoriete variant en zelf was het wat creatief spelen. Hier voltrok zich eenzelfde scenario als in de halve finale. Jan bouwde een truc in en kreeg een tegentruc te verwerken en Rick werd behoorlijk overspeeld en gaven wederom binnen een minuut van elkaar op. Emile bouwde zijn stelling verder uit en maakte het af met een mooie combinatie. Nu wilden we eigenlijk op tijd weer naar huis, maar als ik, die als laatste nog bezig was, zou winnen dan wordt het nog snelschaken. Ik had wat initiatief en kon een voordeel bereiken, maar de winst mistte waardoor het eindspel remise was en Mook de 3e plaats veilig stelde.

Mook 1

Rating ZZS! 1 Rating Finale
Benningshof, J.C.J. (Jorg) 1867 Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1941 1 - 0
Kwaaitaal, M. (Maarten) 1933 Hoogterp, E.R. (Emile) 1891 0 - 1
Hazenberg, F.C. (Frans) 1992 Wouda, R. (Rick) 1911 1 - 0
Gielen, W. (Wim) 1885 Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1826 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1919 Gemiddelde Rating: 1892 2½-
Al met al een leerzame dag waarin sommige clubs iets te sterk voor ons zijn. Wel hebben we een trofee 'gewonnen' voor de vierde plek dus het begin van de ZZS! prijzenkast is er.

 

Top   Top
  Externe 2023-2024
 
31-03-2024

kwartfinale
Een mijlpaal bereikt in de OCBO-cup

Door van de Zeven Pionnen uit Epe te winnen hebben we de kwartfinale van de OSBO-cup bereikt.

01Bert valt op het laatste moment in voor Rick. We loten wit aan de even borden.

In de opening vergaloppeert Jan Kleijer zich tegen Anthon zodat deze direct met een pion voordeel en stellingsvoordeel verder kan. Bij Jan B vooral pionzetten zonder pionnenruil waardoor een en ander aan dichtschuifactiviteiten valt te bespeuren met ruimtevoordeel voor Jan met zwart; dat betekent dat er iets mis moet zijn gegaan bij wit?
Emile krijgt voor de tweede aal in successie in de externe de leeuw tegen zich, binnenkort is hij expert in deze opening. Bert kijkt met zwart al snel tegen een passief ogende opstelling van David aan, waarschijnlijk had deze zich vooral voorbereid of zin in spelen met zwart.

In de dichtschuifopening van Jan B heeft hij een sterk paard die de zwarte velden goed weet te vinden tegen een minder sterke witveldige loper van wit (beiden nog TTD en een serie pionnen). Met het ruimtevoordeel voor Jan oogt dit prettig. Jarno vergeet even een matbeeld via de h-lijn ; Jan is meedogenloos en hakt op h2 om daarna snel mat te zetten (1-0).

02Emile komt ook nu tegen de leeuw mooi uit de opening. Berd verdedigt het goed en knap zodat Emile er niet echt doorheen komt. Na het een en ander aan afruil blijft er een saaie remisestelling over (1½-½).

Anthon houdt na de opening de druk op de zwarte stelling en Jan komt eigenlijk niet toe aan het ontwikkelen van bijvoorbeeld zijn torens. Richting het eindspel wordt een toren geruild en hij heeft een sterk paard tegen een witveldige loper van zwart die weinig velden heeft. Anthon kan dus naar hartenlust nadenken of hij het onaantastbare paard op d6 of f6 gaat neerzetten en via welke lijn hij met de zware stukken gaat binnenvallen. Wel karakter van jan dat hij stug doorspeelt in zo'n beroerde stelling. Uiteindelijk gaat het paard naar f6 en komen de zware stukken binnen via de h-lijn en zet Anthon vlotjes mat (2½-½).

Bert heeft na de opening een prettige stelling. Want zijn pionnenstructuur is beter en hij heeft aanval. In materiaal: DTTLL5pi vs DTTLP5pi; de lopers van David zijn wel gericht op Bert's koning. Bert besluit remise aan te bieden waarbij hij niet de beste zet doet. Even later levert hij peen pion in en een tijdje later nog eentje. Nadat Anthon klaar is kan hij met 03een gerust hart opgeven (2½-1½)

En dus hebben we voor het eerst de halve finale bereikt 😊. We hebben driemaal eerder de kwartfinale bereikt en dat was telkens ook (duidelijk) het eindpunt van onze cupaspiraties. Nu dus voor het eerst naar de finaledag. Dat is waarschijnlijk zaterdag 13 april as. Op dit moment heeft ook ASV zich voor de finaledag geplaatst. Met in het achterhoofd onze eerdere capriolen tegen o.a. Zevenaar (onterecht verloren tegen de latere cupwinnaar) gaan we met opgetogen hoofd daar naartoe. Daarnaast heb ik zelf goede herinneringen aan de vorige twee OSBO-cup finaledagen die ik meemaakte. Beide keren, in 1999 en 2000, ging de cup mee naar Zwolle.

K.S.

 

Zwolle-Zuid Schaakt! 1869 Oefening & Ontspanning Kampen 1868 - 1½
Jan Bongaerts 1941 Jarno Visscher 1924 1 – 0
Emile Hoogterp 1881 Berd Ekkelboom 1886 ½ - ½
Bert van Drongelen 1819 David Quilligan 1850 0 – 1
Anthon Kluijfhout 1834 Jan Kleijer 1813 1 – 0
 
Top   Top
  Externe 2023-2024