Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links
 
Speciale avond "Fisher Random Chess" (01-10-09)

Donderdagavond 1 oktober 2009 stond een speciale avond op de agenda. Deze was gewijd aan Chess960, ook wel aangeduid als "Fisher Random Chess". Bij deze variant staan de stukken op de onderste rij in willekeurige volgorde, zodat een goede beheersing van de openingstheorie geen nut meer heeft. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat de wereldschaakbond alleen deze variant op het schaakspel serieus ondersteund. 
 
De spelregels werden eerst kort toegelicht. Eigenlijk was dit niet zo moeilijk; alleen de rokade had wat bijzonderheden. De beginopstelling van de stukken werd met behulp van dobbelstenen bepaald. Alleen dit gaf al het nodige vermaak. Bij de eerste partij leek de beginstelling nog redelijk herkenbaar, bij de tweede partij was dit al een stuk minder, en bij de derde partij was de organisatie volkomen onnatuurlijk. Het speeltempo bedroeg per persoon 20 minuten plus 5 seconden per zet. We speelden drie partijen waarbij zoveel mogelijk werd ingedeeld op gelijkwaardige tegenstanders.
 
Door de onbekende beginstellingen kregen de partijen vaak een onvoorspelbaar verloop. Stukken bleken soms zeer snel ontwikkelbaar en extra kracht te bezitten, terwijl andere stukken juist weer veel minder effectief waren in de opening en het middenspel. Hierdoor kwamen ook een aantal partijen heel snel aan hun einde ("goh, kun je zo snel matzetten?"). Zo joeg ik Walter's koning vanuit de opening over alle hoeken van het bord. Walter was hierna zo blij dat hij deze aanval overleefd had, dat hij remise aanbood in plaats van mijn koning in 2 zetten te matten....
 
Aan het eind van de avond bleek dat Ton als enige al zijn partijen (tegen Zhao, Peter en Oscar) gewonnen had, en de 12 andere deelnemers het nakijken gaf. Chapeau!
 
Door de varierende beginstelling is Chess960 erg interessant en leerzaam. Je moet namelijk direct vanaf de eerste zet het potentieel van de diverse stukken nauwkeurig inschatten, en niet vertrouwen op algemene openingsprincipes. Maar bovenal was het weer een erg vermakelijke avond. Het smaakt naar meer...
 
 
Eindstand:
1. Ton (3)
2. Han (2½)
3-5. Yurian, Tonnie, Zhao (2)
6. Peter (1½)
7-13. Bert, Gino, Gradus, Jan K., Oscar, Ron, Walter (1)

Leuke partijtje Han en Gino