Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links
 


Jaarvergadering en kloksimultaan
(16-09-2010)

01

De jaarvergadering is prima verlopen, slechts kleine rimpelingen op het ZZS! Water. En er waren ook nog eens veel leden aanwezig, dat is wel eens minder geweest.
Na afloop van de jaarvergadering is er volgens de clubtraditie een simultaan van de clubkampioen tegen de andere aanwezige leden die zin hebben. Dit jaar was het de derde keer dat Yurian Harjono daarvoor mocht aantreden, en wel heel duidelijk omdat hij naast de reguliere interne competitie ook de Jan Weide bokaal won.

13Met ingang van dit jaar is de simultaan een kloksimultaan. Dit om te voorkomen dat allerlei partijen ineens moeten worden afgebroken etc. vanwege tijdgebrek. Het grote voordeel van een kloksimultaan is dat je precies weet wanneer deze is afgelopen. Het vereist van de simultaangever wel een duidelijk andere strategie, en zeker met de ervaring van deze avond zal de volgende simultaangever hier van tevoren over na moeten denken hoe dit aan te pakken.

Yurian mocht het opnemen tegen 13 matadoren, en hij stond voor de lastige taak als eerste een kloksimultaan te spelen. Dat vereist natuurlijk een andere strategie dan een gewone simultaan. Yurian heeft op alle klokken 1 uur en 15 minuten tegen 20 minuten voor de matadoren. Mooie en scherpe stellingen en saaie stellingen wisselen elkaar af, net als de materiaalverhoudingen op de borden. In een prima sfeer worden de partijen afgewerkt en beƫindigd. In de tussentijd is er op meerdere borden tijd om hardop de partij te bespreken en te analyseren.

Na een vlotte opening verzinkt Yurian in diep gepeins en de rondjes langs te borden gaan behoorlijk traag, en dat is iets dat in een kloksimultaan natuurlijk niet kan, dan vraag je om problemen. Voordat de tijdnood ingaat is de score 1-1; het verdere verloop van de simultaan en de afloop blijven het grote clubgeheim in het archief van ZZS!

Hulde aan Yurian voor het vertoonde spel en op naar de volgende kloksimultaan in september 2011.

Meer foto's