Zwolle-Zuid Schaakt!
 

06-02-2010

Schaaktoernooi  Z.H.T.C. : Gezelligheid en bier

Via een kennis uit het kroegleven van Zwolle vernam ik dat er een schaaktoernooi georganiseerd werd door de studentenvereniging Z.H.T.C. Het bleek inmiddels de 3e editie te zijn, als onderdeel van de festiviteiten rond de Bierweek. Van ZZS! deden Han, Patrick en ik (Rick) mee.

Het toernooi werd gehouden in de Soos van Z.H.T.C., een in 1e instantie onopvallend pand  De binnenkomst was ietwat tricky; voordeur open, dan de deur  rechts open en dan kun je naar binnen, 1 persoon tegelijk en in de goede volgorde. De schoonmaakwerkzaamheden waren nog in volle gang om de ravage van de vorige avond te herstellen. In frisse lucht van chloor werden we hartelijk ontvangen door enkele studenten, die er al 6/7 deel van het bierfestijn erop zitten.

Natuurlijk kun je er niet mee aankomen om in de bierweek met koffie te beginnen. Wij kregen een bierkaart onder ogen waar menig café U tegen zegt, er stonden rond de 150 biertjes op! Op advies van een van de studenten begonnen we de middag met een Steenbrugge Blond(als ik het goed heb) en dat was gezien de daaropvolgende resultaten helemaal geen slechte keuze.

In 1e instantie dachten we dat het deelnemersveld grotendeels uit studenten zou bestaan. Maar niets was minder waar! Aan het toernooi deden o.a. schakers uit Meppel, Kampen(eigenlijk Zwolle), Apeldoorn mee, en zelfs Borne was vertegenwoordigd. Uiteindelijk begonnen we met 22 deelnemers aan het toernooi, dat uit 8 ronden Zwitsers van 15 min. per persoon per partij.

Patrick begon met een Zwitsers gambiet, wat ongeveer betekent dat je de eerste partij weggeeft om er later iets voor terug te krijgen. Han begon met een remise en ik begon met een winstpartij.

Na zo’n 5 ronden werden de favorieten zichtbaar. Patrick had zich inmiddels flink teruggeknokt en had mij in de 5e ronde in een Wolga verslagen. Organisator Emile bleef in het sterke deelnemersveld fier overeind, en bleek een zeer constante speler. Daarnaast waren  B. Holtrop(Pegasus), J. Dolsma(Schaakmaat) favoriet en hadden enkele andere spelers nog een theoretische kans om te winnen. Han had inmiddels zijn kansen vergooit, door tegen Emile eerst een volle torenwinst te laten liggen, vervolgens remise aan te bieden terwijl hij net zijn koning de verkeerde kant op had gezet,  en werd dus door Emile daarna mat gezet.
Han heeft toegezegd dat hij zijn voorbereiding op dit toernooi volgend jaar geheel anders gaat aanpakken. De voorbereiding wordt in ieder geval uitgebreid met een wekelijkse speciale bierproeftraining.

In de laatste ronde had Patrick genoeg aan een gelijk spel tegen Bernard Holtrop. Alleen Jeroen Dolsma kon dan nog roet in het eten gooien door van mij te winnen. Ik kon stand houden en daarom kon Patrick met een redelijk gerust hart remise aanbieden die zijn tegenstander met een stuk achter niet kon weigeren.

Uiteindelijk won Patrick, Emile(transfersom nog onbekend) werd 2e , ik werd gedeeld 3e met Bernard Holtrop  en Jeroen Dolsma. Inmiddels was het beneden aan de bar alweer een gezellige drukte en het bier vloeide rijkelijk. We hebben nog een keer onze glazen gevuld en zijn met een voldaan gevoel huiswaarts gegaan.

RW