Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links  ZZS! bij Tata Steel  
 

 

Bijna een historische zondag bij TATA Steel

Zondag 28 januari gingen Bertus, Walter, Yurian en Emile naar een van de sterkste toernooien van de wereld. En dat in eigen land! Zowel de wereldkampioen Magnus Carlsen, als onze eigen favoriet Anish Giri konden kampioen worden. Dus het kon goed spannend worden. En dat werd het.

Rond 11 uur kwamen we aan in Wijk aan Zee. Na wat gedronken hebben, begaven we ons naar de zaal, waar het allemaal ging gebeuren. De naambordjes stonden allemaal al klaar. Er waren allemaal regels opgesteld waar we ons aan moesten houden en ons hart begon toch wel steeds sneller te kloppen. Ik had al voorspeld dat Anish vrij vroeg aanwezig zou zijn en dat bleek het geval. En steeds meer bekende gezichten liepen rond. Karpov en Polgar sloegen gezamenlijk op de gong, waarmee de ronde gestart was. We mochten 7 minuten foto’s maken en daarna was het over en uit.

Na circa een uur zijn we naar Hans Bohm gelopen die de analyses verzorgde. Onder het genot van een lekker biertje analyseerden we druk mee. De top4-borden kwamen voorbij, maar ook allerlei eindspelstudies. Carlsen speelde vrij snel remise en toen was het aan Giri om het af te maken. Hij had een enorme voorsprong in tijd en een betere stelling. Helaas kwam ook hij niet verder dan remise. Daarna zijn we nog even naar een schaakboekwinkeltje geweest en maakten we ons op voor de grote finale. Giri en Carlsen mochten het al vluggerend afmaken. En daar wilden we natuurlijk live bij zijn. De spanning was om te snijden, bij alle aanwezigen. Maar helaas bleek Magnus een maat te groot. Met wit wist hij een eindspel (zoals altijd) soepel uit de schuiven. Daarna had hij genoeg aan een remise met zwart. Giri kreeg een betere stelling en een pion voor, maar kon de winst toch niet vinden. In de slotstelling mocht Giri wellicht nog wel zijn handen dichtknijpen met de remise.

Na nog een hapje gegeten te hebben, in het snel uitgestorven Wijk aan Zee, gingen we weer huiswaarts. Een mooie gedeelte eerste plaats voor Giri, maar net geen historie met toernooiwinst.

Onderweg kregen we al diverse berichtjes dat we op het journaal waren. Vol in beeld met Carlsen op de voorgrond.

E.H.

Voor een sfeerbeeld van de dag, zie bijgevoegde foto's

 
 
s