Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links
 

 

OSBO-cup ‘15/’16 ronde 1

PSV DoDo 2 – ZZS!

23 januari 2016

Dit jaar doen we weer mee aan de OSBO-cup!

Bert, Rick, Emile en Karel houden de kleuren van ZZS! hoog in Putten. En blijkbaar zijn er ook verschillende wegen die naar Putten leiden. Die van ons brengt ons vanuit Zuid via Holterbroek naar Ermelo waar we om exact 13.00 uur aankomen. Op dezelfde middag speelt ZSG voor de beker tegen PSV DoDo 1; zij komen bijna een half uur te laat in Putten aan.

10
Na ongeveer een uur spelen zijn we allen nog bezig11 ; op het voorste bord is wit al in de problemen; een stuk kwijt tegen 3 pionnen en minder ontwikkeling

PSV DoDo 2 speelt in de 2e klasse van de OSBO, en op papier moet het dus te doen zijn; we zullen zien of de praktijk zich daar ook aan houdt. We loten wit aan de even bord; Bert is hier de oorzaak van. De enige tekening na de opening is dat mijn tegenstander (het jeugdtalent van Putten) de theorie niet kent (van het tweepaardenspel in de nahand) en direct een stuk moet offeren tegen 3 pionnen waarbij ik een forse ontwikkelingsvoorsprong heb. Emile speelt zijn eigen systeem, Rick speelt Siciliaans en krijgt een gesloten variant tegen zich. Bert krijgt een Siciliaan tegen zich en maakt er natuurlijk een Morra van. Tegen 15 uur is het eerste punt binnen. Mijn tegenstander verliest steeds meer materiaal en geeft op (1-0).2Inmiddels is Karel klaar, de drie andere matadoren strijden nog

Emile heeft een pion gescoord staat op dat moment beter en Rick en Bert ongeveer gelijk waarbij Bert zijn gambietpion nog terug moet scoren. Daarna walst Emile lekker door; na een kleine hapering gaat hij vlotjes door naar winst (2-0).
4

Op dat moment heeft Rick een pionnetje gesnoept en staat prima. Bij Bert ebt het voordeel vanuit de opening langzaam weg. Omdat de pluspion van zwart een dubbelpion is lijkt het allemaal in evenwicht.

5

Richting tijdnood offert Diederik tegen Rick een tweede pion en schuift er eentje door naar g6. Rick kan die op drie manieren slaan: hxg6 is mat in een (en dus de slechtste), na fxg6 geeft Rybka de witte stelling -6 (oftewel Rick staat duidelijk gewonnen). Na Txg6 staat het volgens Rybka ongeveer in evenwicht. Rick doet dus deze laatste en gaat een complex eindspel in. Bert is het initiatief inmiddels volledig kwijt en moet goed opletten dat hij geen materiaal verliest.
Tegen kwart voor vijf blijkt dat Rick niet goed door alle verwikkelingen heen komt en hij gaat mat (2-1), een forse tegenvaller dus. Prachtige partij gespeeld en minimaal een foute afslag genomen.

Bert heeft nog een prima stelling en meer tijd op de klok!

6


Daarna gaat Bert in het eindspel er ook af (2-2).
Dat wordt dus de bonus voor de toeschouwer: beslissingsvluggertjes. Alhoewel: het tempo is 3 minuten + 5 seconden per zet, dus meer een vorm van superrapid.

In de vluggertjes win ik zelf vlot een tweetal pionnen. Ineens roept Emile: “mat”. Ik denk dat hij mat geeft en dat we dus 1-0 voor staan. Even later meldt Emile met een brede glimlach dat we hebben gewonnen omdat we inmiddels 2-0 voorstaan.

7 Ook Emile is klaar: 2-0


Ik heb inmiddels een stuk weggegeven, en een doorbraak gaat even niet goed vanwege mat achter de paaltjes, bah. Emile meldt dan dat het inmiddels 3-0 staat. Ik verdedig een hopeloos eindspel met een stuk minder. En dan blijkt dat het jeugdig talent zich met dit eindspel geen raad weet. Eerst weet ik de gevaarlijke pionnen af te ruilen, en weet ik middels een koningswandel een pion te winnen. Als hij iets te gulzig een pion terugwint met het verkeerde stuk gaat hij tot overmaat van ramp ook nog mat. Een schone lei dus in het vluggeren: 4-0.

De cruciale stelling van Rick: fxg6 is winnend, Txg6 geeft een. complexe voortgang (hxg6 is mat in één12 ) ….. en de tijdnood zit er aan te komen

8

 

PSV DoDo 2

1666

Zwolle-Zuid Schaakt!

1829

2 – 2

0 - 4

1

Erik van Cappellen

1451

Karel Schoenmaker

1965

0 – 1

0 – 1

2

Kasper Dokter

1780

Emile Hoogterp

1836

0 – 1

0 – 1

3

Diederik van Donk

1824

Rick Wouda

1818

1 – 0

0 – 1

4

Reinier den Boer

1607

Bert van Drongelen

1697

1 - 0

0 – 1