Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links


Intern’ competitie 2016 - 2017

Interview met de winnaar Emile

Emile Hoogterp heeft dit jaar de Intern competitie gewonnen en daarmee de bokaal. ’Hierdoor mocht hij ook de simultaan doen op de ALV-avond. De foto's zijn reeds op de website geplaatst, maar een verslag ontbreekt nog. Nu missen we de statistieken. Maar dit keer kiezen we voor een interview op de website met Jan.

De vragen:

1. Wie is Emile Hoogterp?
1"In het dagelijks leven ben ik technisch directeur bij ingenieursbureau Westenberg.
Ik ben 39 jaar en kom uit een echt denksportfamilie. Veelal dammers en bridgers, maar ze konden ook allemaal goed schaken. Op de basisschool in apeldoorn heb ik steeds beter leren schaken.
Daarna ben ik naar de schaakmaat gegaan waar het jeugdschaken enorm sterk was. Veel getraind en op redelijk hoog jeugdniveau geschaakt.
Toen ging ik studeren, verhuizen en schaken was op den duur vooral gezellig en aangezien ik in Zwolle druk was met studeren en hier geen schakers kende, ben ik gestopt.
Zoals een echte ZZS-er betaamd kwam ik in de kroeg Rick tegen die daar aan het schaken was. Ik ging geinteresseerd kijken (zoals een schaker nou eenmaal moet) en op den duur mocht ik er zelf aan geloven.
Van het een kwam het ander en nu schaak ik graag de interne competitie, geef ik les aan de jeugd (stap 4-6), schrijf ik maandelijks artikelen en organiseer ik de analyses. "

2. Wat vind je belangrijk: het winnen van de beker of ....?
"Binnen ZZS vind ik het belangrijkste dat we het gezellig hebben, wie er uiteindelijk wint is niet echt relevant, alhoewel ik niet graag verlies. Daarom vind ik het ook belangrijk dat we als club leuke zaken als het terrassenschaaktoernooi organiseren en de clubavonden zo druk blijven als ze nu zijn. Ik denk dat we met gemiddeld 20-25 schakers per clubavond een bloeiende vereniging hebben die nog mooie stappen kan maken.

3. Met wie had je de meeste moeite?
"Weet ik zo niet meer. Ik heb diverse spelers waar ik het altijd moeilijk tegen heb. En gezien de drukke baan die ik heb, ben ik vaak de donderdag al redelijk moe, dus ik kan dan van iedereen verliezen.

4. Ga je er dit seizoen weer voor en wil je dan ook de simultaan doen of heb je liever dat de bekerwinnaar (interne klassieke winnaar = Han) de simultaan doet?
"Han is klassiek met afstand de beste schaker. Hij bereid zich goed voor en neemt goed de tijd. Ik denk dat hij voor simultaan schaken niet het juiste tempo heeft en dat hij minder scoort dan ik, maar van mij mag hij, als hij wil de simultaan spelen. Want dat hij klassiek gaat winnen, is volgens mij al onvermijdbaar.

5. Wat verwacht je van 2018
"IOndanks dat ik zelf niet meer extern speel, verwacht ik dat we het extern goed doen. Ik hoop zelf weer de interne competitie te winnen en hoop op een 50% score voor de klassieke partijen

E.H.

Foto's van die simultaan klik hier