Externe Competitie 2021-2022M  
  (3)                  ZZS!     KNSB 8-tallen (4B)  
  2022-05-21  
  Ronde 5e  
  ZZS! 1 - O&O Kampen 1   - 6½  
  HERE IS NO SHORTER ROAD TO DEFEAT THAN BY ENTERING A WAR WIINADEQUATE PREPARATION  
 

01Afgelopen zaterdag was het 21 mei, zoals wij allen ongetwijfeld weten een historische dag in de geschiedenis van de luchtvaart. Was het immers niet Charles Lindbergh, die uitgerekend op die datum als eerste non-stop over de Atlantische Oceaan vloog? Jazeker wel! Waarom de beste man dat deed is overigens onduidelijk, het zal toch geen postbezorging geweest zijn, maar dat weerhield Amelia Earhart er niet van om exact vijf jaar later datzelfde te doen, als eerste piloot zónder piemel. Tegenwoordig is er vrijwel niets erger dan non-stop over de Atlantische Oceaan vliegen, dat weet iedereen die dat wel eens in de Economy Class geprobeerd heeft, maar destijds was het blijkbaar iets waar je aardig wat faam mee kon behalen. Al was het ook destijds levensgevaarlijk: met zo weinig beenruimte loop je zomaar trombose op, en Lindbergh schijnt niet eens een voorraampje in zijn cockpit te hebben gehad, want daar had hij een extra brandstoftank geplaatst.

Charles' kostje was na zijn succesvolle vlucht in 'The Spirit of St. Louis' dan ook gekocht: zijn populariteit was ongekend, en zijn sympathieën met het naziregime in Duitsland, en de ontvoering van en moord op zijn geestelijk gehandicapte tweejarige zoontje, waarin Charles een dubieuze rol speelde, deden daar weinig aan af, mede omdat de Verenigde Staten niet zo gek veel echte helden hebben (zo is men daar helemaal idolaat van een meneer die aan het begin van de onafhankelijkheidsoorlog een paar mijl op zijn paard door de dorpen reed om te roepen dat de Engelsen eraan kwamen, en hebben ze zelfs een halvegare mislukte zakenman met oranje haar tot president gekozen).

Echter: zelfs voor een held loopt niet alles goed af. Zo maakte Lindbergh, op de leeftijd van 72 jaar, zijn laatste non-stop-solovlucht, en wel na te zijn overleden. Bestemming onbekend. Na zijn dood bleek hij overigens drie geheime gezinnen in Europa te hebben gesticht. Nou ja, die had hij niet na zijn dood gesticht, dat kan zelfs een held niet, maar dat kwam aan het licht na zijn dood. Zijn aantal buitenechtelijke kinderen was dan wel niet zo groot als dat van een Prins Bernhard, maar met zijn vermoorde zoontje erbij kon je er toch een KNSB-team mee vullen.

02Het leven van Amelia Earhart ondertussen was heel wat onbesprokener, voornamelijk omdat ze erin slaagde vroeg te overlijden. Nadat ze in 1928 als passagier over de Atlantische Oceaan was gevlogen, besloot de dappere pioniere het in 1932 eens alleen te proberen. Dat lukte, maar een vluchtje naar Howland een paar jaar later, waar men speciaal voor haar een landingsbaan had aangelegd, mislukte enigszins omdat ze niet zo goed met de radionavigatie overweg kon (ook destijds deden waarschijnlijk weinig vrouwen een gedegen bèta-opleiding). Sindsdien is ze kwijt, en vermoedt men dat ze is omgekomen op het eiland Nikumaroro na een noodlanding. Haar leven was dan ook te kort om een volledig schaakteam te baren, zoontjes te vermoorden of nazi's te bewonderen. Een gratis levensles: neem op tijd afscheid van het aardse bestaan als u erg hecht aan de reputatie na uw dood.

U begrijpt al waar ik heen wil. Het is natuurlijk niet toevallig dat exact 95 jaar na de vlucht van Lindbergh, en dus 90 jaar na de vlucht van Earhart, ónze helden moesten aantreden tegen de Kampense succesformatie O&O, ratingfavoriet in de klasse, derde geklasseerd, en met voor veel van mijn teamgenoten talloos veel bekenden. Niet toevallig dus, want ook menig schaker raakte tijdens de partij de weg kwijt door beroerde navigatie, ook bij een schaakpartij moet je een behoorlijke tijd stilzitten, en naar verluidt houden ook drie à vier teamgenoten er een dubbelleven op na, en blijken ze naast schaken gewoon ergens een báán te hebben.

En ook óns team kende een slachtoffer van de medogenloze gevaren van de luchtvaart. En wel Bert, die bij een onderhoudsbeurt van 'The Spirit of Van Drongelen' nogal stevig geraakt was door een plotseling wél draaiende propellor, die dat uitdrukkelijk niet had moeten doen, gehavend werd afgevoerd en opgelapt, en ondanks een lichte hersenschudding, talloze kneuzingen, een glazen oog, nog maar één been en onder het pleisterwerk toch acte de orésence gaf. Kijk. Dát zijn helden.

04Voor de Kampenaren stond er weinig tot niets meer op het spel. Barneveld was al kampioen in deze klasse, en promotie noch degradatie was nog in zicht voor de sympathieke Kamper uien. Voor de matadoren van ZZS! echter was er nog een theoretische kans op degradatie: een matchpunt of twee zou welkom zijn. Maar gezien de ratingverschillen was daarvoor wel een klein wondertje nodig. En het bleek al snel dat dat er deze middag niet in zat.

Zelden is een match zo rap hopeloos geworden als die van zaterdag. De ene non-stop-solonederlaag na de andere volgde elkaar op. Stukken werden weggegeven alsof het tickets voor een concert van Bløf waren, kansen werden gemist, haren uit hoofden getrokken en bovenal: op een uitzondering na waren de meeste partijen afzichtelijk. Zou het de voorbereiding zijn geweest, of het gebrek daaraan? Geen van onze spelers wist met welke kleur aan te treden (op een gegeven moment speelden zowel een Kampenaar als een Zwollenaar allebei met wit op bord vijf), niemand had zijn tegenstander even in ChessBase opgezocht, en zelf wist ik niet eens tegen wie we moesten spelen. Of was deze opponent gewoon te sterk? Maar goed. De partijen.

Neem nu Karel. Die prutste, tegen een gedegen, wat oudere, tegenstander (die naar verluidt nog met Lindbergh is meegevlogen de Oceaan over, en voor wie speciaal non-stop een fles Beerenburger was overgevlogen), een beetje in de Slavische opening, gaf toen ook nog op kinderlijke wijze een kwaliteit weg en toen de partij maar op. Neem nu ondergetekende, die een hem totaal onbekend From's gambiet ging spelen en op kinderlijke wijze een stuk weggaf, zijn koning in onveiligheid rokeerde en mat ging. Neem nu Rick, die dacht: 'Een stuk weggeven, dat is me niet genoeg: ik geef meteen een toren, en op'. Neem de dappere invaller (volgens horen zeggen tegen forse betaling) Ludie, het snelschaakkanon, die redeneerde: 'Wat zij kunnen, dat kan ik ook. Laat ik eens een stuk weggeven'.

De gehavende Bert maakte tenminste nog wat van de partij, een wat woest gebeuren naar wat ik ervan heb gezien, maar trok betrekkelijk snel toch helaas aan het kortste eind, en ging snel weer in bed liggen. Emile stond eigenlijk best ok, en dat Jan, de Limburgse Sensatie, remise ging spelen was al vanaf zet drie zo'n beetje duidelijk. Jurrian stond uiteraard comfortabel, want dat doet hij altijd. Als je na een half uurtje langs de partijen wandelt, staat Jurrian altijd comfortabel.

Tja. Intussen was het dus al 4-0 voor de Kamper steuren (let wel: om vijf over drie), en moest er een wonder gebeuren waarbij vergeleken de vierde plaats van FC Twente in de Eredivisie een kleintje was, om nog een matchpunt te bemachtigen. Jurrian verzilverde dan nog wel zijn comfortabele stelling, maar Jan kwam inderdaad niet verder dan remise. Ludie wist nog op geniale wijze een eindspel te bereiken waarin hij, met vijf pionnen tegen drie pionnen en een pony, nog kansen had op meer dan de uiteindelijke nederlaag, en de schlemile van de avond was Emile (of: de schlemiel van de avond was Emiel), die verloor dankzij een blunder van zijn tegenstander, maar dat legt hij zelf nog wel eens uit.

3Een bittere nederlaag dus in onze laatste externe wedstrijd, en we zijn nog enigszins afhankelijk van wat Borne doet in zijn nog in te halen laatste wedstrijd tegen Apeldoorn om zeker te zijn van klassebehoud. Een beetje competitievervalsing is dat wel, dat ze precies weten wat ze moeten doen, en dat ze ongetwijfeld een rijke sponsor in dat toch al zo welvarende dorp hebben gevonden om enkele Tsjetsjeense, Syrische en Indiase grootmeesters in te vliegen voor deze laatste match.

Intussen was ons leed nog niet geleden. Bij het afsluitend gezellig samenzijn bij het Grand Café meende een vogel, geheel in stijl, tijdens een non-stop-solovlucht exact boven onze tafel zijn ontlasting te moeten deponeren op de diverse daar aanwezige friet, biefstukken, salades en teamleiders. 'The Spirit of Zuijdt'...

Volgend jaar dus hoogstwaarschijnlijk in dezelfde klasse, waarin we dan met de door de Voorzitter aangekondigde versterkingen (naar men fluistert in de wandelgangen een verzameling Oezbeekse Candidate Masters, aangevuld met een groepje Kalmukse talenten), dapper gaan meestrijden om de welverdiende promotie.F.T.

 
  Foto's  
     
 

Team Uitslagen
Datum Thuis Uit Score
21-05-22 Borne 1 PSV DoDO/Barneveld 2 1½ - 6½
21-05-22 WSG Winterswijk 2 AMEVO Apeldoorn 3 5 - 3
21-05-22 Voorst 1 Caïssa Elburg 1 3 - 5
21-05-22 ZZS! 1 O&O Kampen 1 - 6½

 

 
 
ZZS! 1 Rating O&O Kampen 1 Rating Ronde 5
Schoenmaker, K.A. (Karel) 1908 Mujkanovic, M. (Muharem) 1961 0 - 1
Hoogterp, E.R. (Emile) 1842 Cornelissen, W. (William) 2040 0 - 1
Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1856 Ekkel, R. (Ronald) 2010 ½ - ½
Wouda, R. (Rick) 1799 Spoelstra, H.C. (Hans) 2071 0 - 1
Tempelman, F. (Frank) 1695 Visscher, J. (Jarno) 1915 0 - 1
Drongelen van, B. (Bert) 1755 Ekkelboom, B. (Berd) 1842 0 - 1
Olthof, L. (Ludie) 1519 Vierhuis, R.G.A. (Ronald) 1570 0 - 1
Fahner, J. (Jurrian) 0 Wilde de, A. (René) 1537 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1768 Gemiddelde Rating: 1868 -6½

 

 
 
Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9
1.PSV DoDO/Barneveld2 14 37.5 4 5 4
2. O&O Kampen 1 11 36.5 4 2 5
3. ENO 1 11 35.5 5 4 5
4. Caïssa Elburg 1 9 29 3 5 - 4
5. Voorst 1 7 33.5 4 6 3 3 3 5 6
6. WSG Winterswijk 2 7 30.5 3 - 5 7 4
7. AMEVO Apeldoorn 3 6 27.5 4 4 5 3 -
8. ZZS! 1 2 24.5 3 1 6
9. Borne 1 1 17.5 3 2 4 - 2
 
     
  Persoonlijke Resultaten
Speler Rating 1 2 3 4 5 6 7 8 # Pt. TPR Kl. W-We
Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1856 - 1 - ½ - 0 - ½ 4 2 1938 0 0.43
Bouter, O.F. (Oscar) 1562 1 - 0 - - - ½ 0 4 1.5 1579 0 0.08
Brinkman, M. (Martin) 1661 1 - - - - - 1 - 2 2 2000 0 0.81
Drongelen van, B. (Bert) 1755 - 0 - 0 1 0 1 0 6 2 1686 2 -0.47
Fahner, J. (Jurrian) 0 - - ½ 1 - 1 - 1 4 3.5 1867 2 3.5
Hoogerduijn, H. (Hans) 1624 ½ 0 - - ½ ½ 0 ½ 6 2 1548 0 -0.71
Hoogterp, E.R. (Emile) 1842 ½ - ½ 0 ½ 0 0 - 6 1.5 1742 -2 -0.74
Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1704 1 0 1 - ½ 1 ½ 0 7 4 1859 -1 1.49
Olthof, L. (Ludie) 1519 - 0 - 0 ½ - - - 3 0.5 1170 -1 -1.93
Schoenmaker, K.A. (Karel) 1908 1 0 0 0 0 ½ ½ ½ 8 2.5 1792 0 -1.13
Tempelman, F. (Frank) 1695 - 0 0 0 ½ ½ 0 0 7 1 1532 -1 -1.35
Wouda, R. (Rick) 1799 1 0 1 0 0 - - - 5 2 1792 3 -0.05
 
 
 
  Ronde overzicht  
 
 
 
     
  2022-04-02  
  Ronde 8e  
  PSV DoDO/Barneveld 2 - ZZS! 1    -  
  geen Verslag  
     
     
 

Team Uitslagen
Datum Thuis Uit Score
02-04-2022 AMEVO Apeldoorn 3 O&O Kampen 1 3½ – 4½
02-04-2022 PSV DoDO/Barneveld 2 ZZS! 1 4½ – 3½
02-04-2022 ENO 1 Voorst 1 5 - 3
02-04-2022 Borne 1 WSG Winterswijk 2 4 - 4

 

 
 
PSV DoDO/Barneveld 2 Rating ZZS! 1 Rating Ronde 8
Heij, J. (Jacco) 1925 Schoenmaker, K.A. (Karel) 1901 ½ - ½
Laar van de, B.P. (Bruun) 1810 Hoogterp, E.R. (Emile) 1849 1 - 0
Veldhuizen, D. (Dirk) 1874 Drongelen van, B. (Bert) 1748 0 - 1
Dokter, K. (Kasper) 1869 Tempelman, F. (Frank) 1707 1 - 0
Valstar, J.M. (Jasper) 1781 Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1675 ½ - ½
Pel van, D. (Daan) 1724 Hoogerduijn, H. (Hans) 1632 1 - 0
Janssen, M.J. (Marcel) 1728 Bouter, O.F. (Oscar) 1567 ½ - ½
Verheij, W. (Willem) 1730 Brinkman, M. (Martin) 1677 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1805 Gemiddelde Rating: 1720 4½-

 

 
 
Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9
1. PSV DoDO/Barneveld 2 11 27
5 4
2. ENO 1 9 30 5 4
5
3. O&O Kampen 1 8 26
5 2
4. Caïssa Elburg 1 6 20 3 -

5. WSG Winterswijk 2 5 25.5 3 -
7 4
6. Voorst 1 5 24.5 4 3 6
3 5
7. AMEVO Apeldoorn 3 5 20.5 4

5 -
8. ZZS! 1 2 20.5

1 3 6
9. Borne 1 1 14
3 4
- 2
 
 
 
  Ronde overzicht  
 
 
 
     
  2022-03-12  
  Ronde 7e  
  ZZS! 1 - AMEVO Apeldoorn 3     - 4½  
  geen Verslag  
     
     
 

Team Uitslagen
Datum Thuis Uit Score
12-03-2022 WSG Winterswijk 2 ENO 1 3½ – 4½
12-03-2022 Voorst 1 PSV DoDO/Barneveld 2 4 - 4
12-03-2022 ZZS! 1 AMEVO Apeldoorn 3 - 4½
12-03-2022 O&O Kampen 1 Caïssa Elburg 1 4½ – 3

 

 
 
ZZS! 1 Rating AMEVO Apeldoorn 3 Rating Ronde 7
Schoenmaker, K.A. (Karel) 1897 Visser, C. (Cees) 2004 ½ - ½
Hoogterp, E.R. (Emile) 1857 Tangarife Ramirez, G. (Gonzalo) 1987 0 - 1
Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1855 Buijse, A. (Arjan) 1821 0 - 1
Drongelen van, B. (Bert) 1748 Belle van, G.W.T.M. (Frie) 1890 0 - 1
Tempelman, F. (Frank) 1707 Leeftink, G. (Gerbert) 1814 ½ - ½
Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1675 Kraaijkamp, M. (Marcel) 1861 1 - 0
Hoogerduijn, H. (Hans) 1632 Huis in 't Veld, A.J.M. (Andre) 1772 ½ - ½
Fahner, J. (Jurrian) 0 Peut van de, A.A. (Aart) 1798 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1767 Gemiddelde Rating: 1868 3½-

 

 
 
Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9
1. PSV DoDO/Barneveld 2 9 22.5
5 4

2. ENO 1 7 25
4
5
3. O&O Kampen 1 6 21.5
2
5
4. Caïssa Elburg 1 6 20 3

-
5. Voorst 1 5 21.5 4
6
3 5
6. AMEVO Apeldoorn 3 5 17 4

5

7. WSG Winterswijk 2 4 21.5 3 -
7
8. ZZS! 1 2 17


3 1 6
9. Borne 1 0 10
3
-
2
 
 
 
  Ronde overzicht  
 
 
 
     
  2021-02-05  
  Ronde 6e  
  Caïssa E 1 - ZZS! 1     -  
  geen Verslag  
     
     
 

Team Uitslagen

Thuis Uit Score
05-02-2022 Caïssa Elburg 1 ZZS! 1 4½ - 3½
05-02-2022 AMEVO Apeldoorn 3 Voorst 1 5 - 3
05-02-2022 PSV DoDO/Barneveld 2 WSG Winterswijk 2 4½ - 3,½
05-02-2022 ENO 1 gedragen 1 5 - 3

 

 
 
Caïssa Elburg 1   ZZS! 1   Ronde 6
Zecha, OA (Oscar) 1798 Schoenmaker, KA (Karel) 1905 1 - 0
Dorp van, F. (Folke) 2123 Hoogterp, ER (Emile) 1849 -
Voulon, M. (Markus) 1700 Wouda, R. (Rick) 1828 1 - 0
Mulder, A. (Arjan) 1666 Tempelman, F. (Frank) 1708 -
Maat van der, HGJ (Har) 1658 Drongelen van, B. (Bert) 1738 0 - 1
Keijzer, F. (Fred) 1686 Kluijfhout, AA (Anthon) 1675 -
Hofstee, M. (Martijn) 0 Hoogerduijn, H. (Hans) 1632 -
Bemmel van, J. (Judea) 0 Olthof, L. (Ludie) 1551 -
Gemiddelde beoordeling: 1772 Gemiddelde beoordeling: 1736 4½-

 

 
 
Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9
1. PSV DoDO/Barneveld 2 8 18.5 52. Caissa Elburg 1 6 16.5 3 -


3. ENO 1 5 20.5

4
5
4. WSG Winterswijk 2 4 18 -
3
7
5. Voorst 1 4 17,5


6 3 5
6. O&O Kampen 1 4 17

5 2

7. AMEVO Apeldoorn 3 3 12.5
4
5

-
8. ZZS! 1 2 13.5

1 3

6
9. Gedragen 1 0 10
3

- 2
 
 
Foto's
 
  Ronde overzicht  
 
 
 
     
  2021-11-06  
  Ronde 3e  
  Voorst 1 - ZZS! 1     5- 3  
  geen Verslag  
     
 

Team Uitslagen

Thuis Uit Score
06-11-21 ENO 1 AMEVO Apeldoorn 3 4 - 4
06-11-21 Borne 1 Caïssa Elburg 1 3½ - 4½
06-11-21 WSG Winterswijk 2 O&O Kampen 1 3 - 5
06-11-21 Voorst 1 ZZS! 1 5 - 3
 
     
 

 

 
     
     
 
geen Foto's
 
 
 
 
     
 
Voorst 1
Zwolle-Zuid Schaakt!

Bosch van Rosenthal.J 1937 Schoenmaker, (Karel) 1954 1 - 0
Jansen, (Michiel) 1900 Hoogterp, (Emile) 1840 ½ - ½
Tienhoven van,(Richard) 1901 Wouda, R. (Rick) 1812 0 - 1
Sloots, J. (John) 1892 NO 0 1R - 0R
Dooper,(Lûtsen) 1849 Tempelman, (Frank) 1724 1 - 0
Staal, J. (Jaap) 1935 Kluijfhout, (Anthon) 1685 0 - 1
Kuiper, J. (Jacques) 1717 Fahner, (Jurrian) 0 ½ - ½
Gelder van, J.C. (Jacques) 1687 Bouter, (Oscar) 1583 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1852 Gemiddelde Rating: 1766 5-3
 
     
     
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     
     
     
  2021-10-09  
  Ronde 2e  
  ZZS! 1 - WSG Winterswijk 2    1 - 7  
     
 

Voor het eerst schakern we in de kantine van Jena XL. En dus dichts bij de speelzaal van onze interne competitie, dichterbij hebben we op de zaterdag nog niet geschaakt. En inderdaad, zoals goed geconstateerd door WSG, geen thuisvoordeel voor een van de teams. De zaal is prima, veel ruimte en licht.

En weer is het mooi weer buiten. De planning van de KNSB is er na Corona niet beter op geworden. Natuurlijk moeten ze van hun toekomstvisie gebruik maken om vooral te schaken op zaterdagen dat het regent en stormt. Want dan sluiten we ons graag een middag op in zo’n gelegenheid in plaats van nu af en toe jaloers naar buiten kijken naar mensen die genietend van een mooi najaarszonnetje in een zomerse outfit in de buurt rondlopen.

De opstart gaat bijna helemaal goed. Er is alleen een niet-ritmische piep uit een verdacht kastje in de conciërgekamer. Daarnaast kunnen we de lichtschakelaar van de kantine niet vinden, zelfs Ludie niet nadat hij een andere bril had opgedaan. En dus de opdracht om klaar te zijn voordat het donker wordt. Ook de catering is prettig geregeld. Het schaakritme van deze middag wordt alleen even verstoord door de beheerder van de groep Syriërs in het wijkcentrum.

Voor de verandering is iedereen van Winterswijk en van ons omstreeks13.00 aanwezig. Het rondje na de openingen zal ik jullie besparen met de opmerking dat er geen tekening op de borden is en dat net als in de eerste ronde het speeltempo in de opening behoorlijk hoog is. En ook nu weet ik niet of dat een teken is dat alle theorie vergeten is en men blij is nog een zet uit gestolde theorie te kunnen souperen in plaats van een plan te moeten en kunnen enwillen bedenken. De enige opmerkelijke feiten komen van Bert, die geen gambiet speelt of het is niet aangenomen, en van Rick die zijn opening snel mishandelt.
Pas als ik om even na drieën de borden langsloop zie ik enige tekening en vooral niet in ons voordeel. Ludie is een kwaliteit kwijtgeraakt en is op zoek naar de list van Tom Poes. Hans opende solide maar is inmiddels een pion kwijt. De stelling bij Rick is onoverzichtelijk waarbij het lijkt alsof hij niet al te best staat. Frank speelt een goede variant tegen het tweepaardenspel in de nahand en krijgt eerst prettige druk. En even na drieën keert dit om: zwart speelt het netjes en eerst wordt de pluspion teruggegeven en daarna komt Frank onder druk te staan. Jan krijgt een eindspel op het bord van LL vs LP met een versplinterde pionnenstelling. Bert, Anthon en Karel lijken ongeveer gelijk te staan. M.a.w. een kleine nederlaag ligt in het verschiet.

En dan gaat het hard in een periode dat ik veel denktijd in mijn stellingmoet steken. Kort na elkaar verliest eerst Ludie na eerst een kwaliteit nog meer materiaal. Hans komt na het pionverlies er niet meer aan te pas en Frank bezwijkt onder de druk. Jan scoort vervolgens tegen (1-3). Alleen de borden waarop wij zwart hebben zijn nog aan de gang.
Bert is ineens een stuk kwijt en gaat eraf (1-5). Rick mist 3 zetten achter elkaar mat in twee waarna Henrik er met de buit vandoor gaat (1-5). Hoe Anthon verloor heb ik niet meegemaakt (1-6). En als laatste Karel die na een mislukte opening terugknokt. Als de stelling open komt heeft zwart het beste van het spel. In de complexe stelling vergeet Karel een volle toren te incasseren en blundert daarna de rest weg (1-7).

Een wat geflatteerde uitslag. In ieder geval staan we weer met beide benen op de grond nadat we even bovenaan stonden. Een mooie schaakmiddag met mooie strijd en iets beter spel dan in de eerste ronde sluiten we af met wat analyse. Gelukkig kan Rick lachen als hij ziet wat hij gemist heeft en ook bij Karel is het chagrijn snel weg. Gezien het verloop van de wedstrijd een terechte overwinning van WSG. Op geen enkel moment hebben we als team duidelijk in de plus gestaan alhoewel ik vind dat WSG wel wat meer bordpunten in Zwolle had mogen achterlaten.
De volgende ronden spelen we uit in Voorst. De vorige keer ging het daar niet goedvoor ons. Wel was dat een historische wedstrijd waarbij aan bord zes maar liefst 175 jaar levenservaring zat. Omdat Boen Tan (hij wordt trouwens 90 dit jaar) dit seizoen niet meedoet gaat er dus geen nieuw record gebroken worden; we zijn allemaal broekies vergeleken met hem.
En na de analyse onder het genot van een maaltijd met bijbehorend vocht evalueren we en passant ook nog de nieuwe schaaklocatie: die is wat ons betreft top!

 

 
 
Foto's
 
 
uitslagen 2e ronde; 9 oktober 2021
Voorst
. - .
Zwolle-Zuid Schaakt! WSG 2 Winterswijk 1 - 7
O&O Kampen Borne 6½ - 1½
Caïssa Elburg ENO Nijverdal 4½ - 3½
Amevo 3 Apeldoorn PSV/DoDo Barneveld 2 3½ - 4½
 
     
 

Stand na ronde 2
1 2 3 4 5 6 7 8 9 wp bp
1 WSG Winterswijk 2 XX .. .. .. .. 7 .. .. 4 11½
2 PSV/DoDo Barnev .. XX .. .. 5 .. .. .. 4
3 O&O Kampen .. .. XX .. .. .. .. 2 10
4 ENO Nijverdal .. .. XX .. .. .. 2 8
5 Caïssa Elburg .. 3 .. XX .. .. .. .. 2
6 ZZS! 1 .. .. .. .. XX .. .. 6 2 7
7 Voorst .. .. .. .. .. XX .. .. 0
8 Apeldoorn 3 .. .. .. .. .. .. XX .. 0
9 Borne .. .. .. .. 2 .. .. XX 0

 

 
     
 
Persoonlijke scores na ronde 2


rating score gem.tegen TPR W-We
1 Jan Bongaerts 1847 1 uit 1 1906 2306 0,58
2 Oscar Bouter 1573 1 uit 1 1507 1907 0,41

Martin Brinkman 1663 1 uit 1 1471 1871 0,25
4 Anthon Kluijfhout 1676 1 uit 2 1820 1812 0,32

Rick Wouda 1812 1 uit 2 1755 1801 -0,05

Karel Schoenmaker 1957 1 uit 2 1920 1915 -0,15
7 Emile Hoogterp 1840 ½ uit 1 1832 1832 -0,01
8 Hans Hoogerduijn 1657 ½ uit 2 1648 1451 -0,5
9 Ludie Olthof 1579 0 uit 1 0 0 0

Frank Tempelman 1734 0 uit 1 1813 1413 -0,39

Bert van Drongelen 1792 0 uit 1 1757 1357 -0,49
 
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     
  2021-09-18  
  Ronde 1e  
  Borne 1 -  ZZS!       2 - 6  
 

Te mooi vliegweer om ziek te zijn

Het is een gedenkwaardige zaterdagmiddag op 18 september. Na ruim anderhalf jaar spelen we weer een schaakwedstrijd. Het seizoen ‘19/’20 werd afgebroken en het seizoen ‘20/’21 nooit gespeeld.
En na zo’n lange periode is half september iets te vroeg om te beginnen. Na de zomer een rondje langs de spelers gemaakt wie wil en kan spelen. Onze topscorer van ‘19/’20 Boen Tan (hij wordt dit jaar 90 jaar!) vertrouwt het nog niet en slaat dit seizoen over. Frank Tempelman, een Holtenaar die hiervoor bij Oud Zuylen schaakte, komt het eerste versterken.
Al met al wel voldoende schakers bij ZZS!, maar als ik de schakers weer in de buurt van schaakborden aantref in De Pol en de vraag stel om 18 september te spelen blijkt dat lastig. Ook schakers hebben blijkbaar andere dingen gevonden om hun vrije tijd mee in te vullen 😉. Vanwege de cryptische titel kunnen twee schakers op het laatste moment niet en gelukkig dat Oscar op het laatste moment wil invallen waardoor we uiteindelijk met 7 spelers aantreden.

We zijn weer ingedeeld in de 4e klasse B, dat is geruststellend. Maar als ik de opstellingen zie dan gaat het een uitdagend seizoen worden. In de eerste ronde spelen we uit tegen Borne; twee seizoenen geleden speelden we de eerste wedstrijd tegen hen in de bovenzaal van Stroomberg en waren de ZZS!-ers gul waardoor Borne met een overwinning naar huis ging. Wellicht tijd voor revanche …. alhoewel hetmeest spannende is hoe iedereen de afgelopen anderhalf jaar schaaktechnisch heeft verteerd.
Ik ben wel benieuwd of alle schakers nog goed met de ‘lange’ bedenktijd om kunnen gaan. In de auto waarmee ik naar Borne rij blijkt dat we alleen enkele interne klassieke partijen gespeeld hebben en verder op internet vooral 2’+1”, 3’+2” tot maximaal 10 minuten voor een potje. Ik vermoed dat dat voor vrijwel alle schakers vanmiddag geldt.

We zijn ruim op tijd bij De Wiekslag in Borne waar we merken dat het hek aan de voorkant vakkundig gesloten is. Enkele minuten wachten in een vrolijk schijnend zonnetje is geen straf en we zijn wellicht wat teleurgesteld als we merken dat het gebouw aan de achterzijde wel open is en we dus binnen gaan schaken i.p.v. buiten. Borne schaakt in een gebouw van de plaatselijke atletiekclub, wellicht een oud schoolgebouwwaar ook een fitnessgedeelte blijkt te zijn. Een mooi fenomeen wat in de steden door geldzucht van uitbaters van vastgoed al lang niet meer aan de orde is. Een mooie ruime speelzaal (zie ook de foto’s) met voldoende lichtinval -lees zoninval- met bijbehorende zaaltemperatuur; het enige minpuntje van vanmiddag dus.

Weworden met vriendelijke woorden welkom geheten bij aanvang van de wedstrijd en dan gaan we zien wat het wordt. Het is zelfs zo erg dat ik als teamleider het speeltempo wil checken omdat ik dat niet eens meer weet….
Na een half uur een rondje langs de borden leert me dat de meesten vooral rustig openen. Behalve bij Emile: zijn tegenstander heeft een deel van de anderhalf jaar besteed om zijn openingsrepertoire op een nieuw niveau te brengen. Van die stelling heb ik vanaf de opening niets zinnigs van kunnen brouwen. Oscar krijgt een Bird tegen zich, Martin krijgt een Caro-Kann voor de kiezen, Anthon speelt een Van Geet, Rick een Siciliaan, Karel een Aljechin en Hans …… tsja, ook dat is dus een probleem na anderhalf jaar: hoe hield ik indertijd alle partijen netjes bij? In ieder geval weinig tekening en hooguit kleine plusjes her en der.

Watopvalt is dat het speeltempo behoorlijk hoog ligt, oftewel dat er weinig tijd wordt geïnvesteerd in het nadenken over de stelling en het vervolg van de partij. Je kan ook stellen dat de meeste schakers het bedenken van een goed plan ontlopen door snel zetten te doen in de hoop de tegenstander te imponeren. Maar wellicht dat het ophalen van de theorie al lastig genoeg is en dat het bedenken van een plan daarna niet meer in de denkpatronen voorkomt en vanmiddag nog een stap te ver is.
Tegen half drie is wel wat tekening op enkele borden. Martin heeft eenveelbelovende aanval en Oscar en Karel winnen pion(nen). Om kwart voor drie staan we weer op 1-1 nadat Martin een mooi paardoffer had gebracht waarna mat niet meer te ontkomen is. Nog voor drie uur komen Emile en Hans remise overeen: 2-2. De pluspion had Emile wijselijk teruggegeven waarna beiden het blijkbaar welk geloven. Hans heeft ruimtevoordeel en LLP vs LPP en zowel Hans als Erik hebben geen zin dit helemaal uit te melken.

Daarna gaat het hard. Oscar had al een pion gewonnen maar dat worden er meer en als hij ook nog een kwaliteit wint is het over (3-2). Anthon had vanuit de Van Geet een mooie aanval omdat de zwarte koning te lang in het centrum was blijven hangen waarbij hij als magneet voor de witte stukken fungeerde (4-2). Karel zette in de Aljechin druk en na enkel schermutselingen wint hij een pion en luttele zetten later staat een eindspel met beide 2 torens en 5 vs 4 pionnen op het bord. Na ruil van 2 pionnen wordt zwart op de massagebank gelegd als beide torens van hem weinig meer kunnen. Deze massage mondt uit in een matnet (5-2). Als laatste is Rick bezig. Van hem weten we dat hij in de afgelopenanderhalf jaar vooral veel bulletpartijen (voor de niet-internetschakers: 1 minuut + 0 seconde per zet) online heeft gespeeld. Best wel grappig en cynisch dus. Na de opening heeft hij positioneel druk en komt wat pionnen voor. Richting eindspel lanceert Henk een gevaarlijke aanvalmet de ver gevorderde e- en f-pion. Dat loopt voor Rick goed af en nadat Henk de pionnen terug aan het winnen is lijkt remise logisch. Maar dan moet je niet ineens je dame van de diagonaal a1-h8 weghalen waardoor mat in 2 mogelijk wordt… (6-2).

De eerste 7 partijen waren dus voor 16 uur afgelopen en da laatste voor half vijf. Voor de pandemie waren we andere eindtijden gewend.
Wel is deze winstpartij een behoorlijke opsteker voor dit seizoen en blijkbaar hebben we de afgelopen anderhalf jaar redelijk goed verteerd. Geen enkel speler van ons heeft verloren; nog eens opzoeken of dat eerder in de KNSB-competitie is voorgekomen. Later op de avond blijkt dat we bovenaan staan. Dat kan dus ook van de bucketlist vaan ZZS! af. De volgende ronde spelen we thuis tegen Winterswijk, kijken wat dat oplevert.

K.S

Foto's

 
 
uitslagen 1e ronde; 18 september 2021


MuConsult 3 Apeldoorn . - .
PSV/DoDo Barneveld 2 Caïssa Elburg 5 - 3
ENO Nijverdal O&O Kampen 4½ - 3½
Borne Zwolle-Zuid Schaakt! 2 - 6
WSG 2 Winterswijk Voorst 4½ - 3½
 
 

 

Borne 1647 Zwolle-Zuid Schaakt! 1740 2 - 6
Regobert Eijkelkamp 1881 Karel Schoenmaker 1957 0 - 1
Art Rol 1832 Emile Hoogterp 1840 ½ - ½
Henk Eillert 1697 Rick Wouda 1812 0 - 1
Jos Muller 1534 no ---- 1 - 0
Marinus Tibbe 1741 Anthon Kluijfhout 1676 0 - 1
Erik Witteveen 1515 Hans Hoogerduijn 1657 ½ - ½
Thijs Mangelsdorf 1471 Martin Brinkman 1663 0 - 1
Thomas Berghuis 1507 Oscar Bouter 1573 0 - 1
 
 

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 wp bp
1 ZZS! XX .. .. .. .. .. .. 6 .. 2 6
2 PSV/DoDo Barnev .. XX .. .. .. .. 5 .. .. 2 5
3 ENO Nijverdal .. .. XX .. .. .. .. .. 2
4 WSG Winterswijk 2 .. .. .. XX .. .. .. .. 2
5 O&O Kampen .. .. .. XX .. .. .. .. 0
6 Voorst .. .. .. .. XX .. .. .. 0
7 Caïssa Elburg .. 3 .. .. .. .. XX .. .. 0 3
8 Borne 2 .. .. .. .. .. .. XX .. 0 2
9 Apeldoorn 3 .. .. .. .. .. .. .. .. XX 0 0


 
  Persoonlijke scores na ronde 1


rating score gem.tegen TPR W-We
1 Karel Schoenmaker 1957 1 uit 1 1881 2281 0.39

Anthon Kluijfhout 1676 1 uit 1 1741 2141 0.59

Rick Wouda 1812 1 uit 1 1697 2097 0.34

Oscar Bouter 1573 1 uit 1 1507 1907 0.41

Martin Brinkman 1663 1 uit 1 1471 1871 0.25
6 Emile Hoogterp 1840 ½ uit 1 1832 1832 - 0.01

Hans Hoogerduijn 1657 ½ uit 1 1515 1515 - 0.19
 
     
  Ronde overzicht  
 

Top