Externe Competitie 2021-2022  
  (1)            ZZS! 1    SOS 8-tallen (1C)  
   
  2022-05- 12  
  Ronde 7e  
  Apeldoorn 2 - ZZS! 1 -  3 - 5  
 

MAAK HET KORT! MAAK HET KORT!

01Dat de Oranjefamilie niet van onbesproken gedrag is, is algemeen bekend. Het is in de afgelopen eeuwen bewezen door halvegaren als koning Willem III, die er in Montreux een gewoonte van maakte om op het balkon zijn kamerjas te openen teneinde zijn vorstelijke geslacht te tonen aan de geschokte Zwitsers (die natuurlijk ook weinig gewend zijn), en niet minder bont maakte de echtgenote van Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik, het: de Nederlandse schaatsers Heiden (niet te verwarren met Eric) en Kos (nee, niet Johan Olav) hebben op de Olympische Winterspelen van 1928 diens leven gered toen hij straalbezopen en onderkoeld in de sneeuw lag (als zwijggeld kregen de schaatsers zes sloffen sigaretten - daar ga je blijkbaar heel hard van schaatsen).

Over geboefte als de verschillende prinsen Bernhard (met de onwettige nazaten van de eerste kan een middelgrote provinciestad moeiteloos gevuld worden, en de tweede is niet te beroerd daarvoor de huizen te leveren) zullen we het maar helemaal niet hebben. Het meest shockerend is echter het antidemocratische gehalte van de familie: van Willem I tot en met Wilhelmina vonden de regerende vorsten de democratie maar een vervelend iets dat in de weg zat bij het schieten op daartoe speciaal gefokte zwijnen, en uw scribent heeft ook zomaar het idee dat het met onze huidige monarch niet veel anders gesteld is.

02Zulk gedrag heeft uiteraard een historische oorsprong. We herinneren ons de gruwelijke slachting op de sympathieke gebroeders-De With door het Haagse grauw, daartoe aangemoedigd door stadhouder Willem III, maar natuurlijk ook de niet zo frisse behandeling van de getalenteerde landsadvocaat Johan van Oldebarnevelt, die de jonge Republiek voorspoed bracht, en daarom door die vreselijke jaloerse Maurits, Poetin is er niks bij, in de kraag werd gevat en, op 12 mei 1619, wegens hoogverraad ter dood werd veroordeeld.

Het is dan ook niet toevallig dat uitgerekend 403 jaar na deze historische gebeurtenis talloze schakers uit de wijde regio zich spoedden naar ons wijkcentrum, om de slotronde van de SOS te spelen. Het verband is immers overduidelijk: ook schaken is bij uitstek ondemocratisch, ook in deze sport is wangedrag een veel voorkomend verschijnsel, ook menig schaker wordt tijdens de partij door bezorgde teamgenoten van al dan niet symbolische onderkoeling gered (waarover later meer), en exhibitionistisch gedrag is ook menig beoefenaar van de schaaksport niet vreemd (waarbij met name de spelers van Ede en Zutphen niet onvermeld dienen te blijven).

03Wat stond er op het spel voor de dappere helden van ZZS!? Niets meer of minder dan het behalen van de tweede plaats in poule 1C, volgens kenners, van Roodeschool tot Maastricht en van Millingen aan de Rijn tot Scheveningen, met afstand de sterkste afdeling van de SOS. Apeldoorn 1, een team bestaande uit louter ingevlogen en dik betaalde Grootmeesters uit de Donbas en Siberië, was intussen al kampioen, maar onze mannen hadden zich kranig geweerd met een reeks aan overwinningen, een enkele nederlaag, en oh ja, ook nog een gelijkspel. Een matchpunt zou volstaan.

De Slag bij Nieuwpoort, ook zo'n product van Van Oldebarnevelt. Iedereen kent het jaartal, maar niemand weet wie tegen wie streed. Dat probleem hadden wij niet: onze tegenstander was ruimschoots van tevoren bekendgemaakt: het was het sterke Apeldoorn 2, dat opzien had gebaard met een overwinning op Hoogland, onze enig overgebleven concurrent, en dus zeker niet onderschat mocht worden!

De reserves van Apeldoorn waren in volle oorlogssterkte opgekomen. Verbeten gezichten boordevol concentratie zetten zich tegenover de onzen achter de borden in de overvolle speelruime. Het zou gaan stuiven, dat was duidelijk!

04De start was voortvarend. De tegenstander van schrijver dezes had zich duidelijk goed voorbereid op de historische context van deze avond. Was het immers niet Van Oldebarnevelt die op het schavot, kort voor zijn onthoofding, sprak: 'Hou het kort! Hou het kort!'? Jazeker, en dat besloot mijn tegenstander dan ook te doen. Reeds na 38 zetten en bij een enkel pionnetje achterstand (en een uur minder op de klok) besloot de man de vlag te strijken. Waarschijnlijk met een hoger doel: op het achtste bord zag hij Martin voortvarend op de winst af stevenen, en omdat degene die het eerst klaar was van de welhaast dictatoriaal opererende Anthon het verslag moet schrijven besloot hij rap als eerste op te geven. Daarmede mij met deze zware taak opzadelend.

Ik heb het al haast verklapt: ook Martin besloot te winnen. In een warrige stelling met een pluspionnetje voor onze matador gaf de tegenstander pardoes een vol stuk weg. Martin besloot na ampele overwegingen het kleinood te incasseren, waarop zijn sympathieke tegenstander het moede hoofd in de schoot legde. Twee-nul! Ongekende weelde!

Intussen zag het er ook op de andere borden goed uit. Voornamelijk op die waar we beter stonden. Dat mag gezegd worden van de stelling van Karel, die zijn pluspionnetje uit de opening definitief veroverde, zonder dat de zwarten daarvoor enig initiatief retour kregen, en van de stelling van Emile, die voortvarend opstoomde op de koningsvleugel, daar waar zijn tegenstandster zichzelf voornamelijk verlamde op de damevleugel. Yurian intussen had een minpionnetje maar een betere pionnenstructuur, Jan was jarig, en Oscar, invallende voor Bert (die waarschijnlijk zonnepanelen aan het inspecteren was vanuit het zwerk), koos voor een fijne dubbelpion op de e-lijn en behield materieel evenwicht.

En Anthon, tja, Anthon.

05Tijd voor een ronde door de speelzalen. Het team van Zutphen vervulde zijn sportieve plicht nauwelijks, door met maar liefst vijf spelers aan te treden tegen het zo vaak door uitslaande brand geplaagde en vroeger volstrekt onvindbare Hoogland, en vertrok dan ook met niet meer dan een halfje oostwaarts. De van de Krim en Kazakhstan ingevlogen grootmeesters van Apeldoorn boekten eenvoudig hun reguliere zege, en het was verduiveld warm in de alternatieve speelzaal achter het scherm, waardoor diverse spelers van oververhitting moesten worden gered door teamgenoten, waarbij geen sloffen sigaretten als beloning werden uitgereikt. Daar staat tegenover dat er ruimschoots voorzien was in koffie, cake, koek, blokjes kaas, plakjes worst (ook lever-), bitterballen, vlammetjes en bamihapjes. Al leek de mayonaise, de mosterd, en die rode saus die zo lekker is bij bamihapjes, onvindbaar.

Emile intussen verpletterde zijn tegenstandster op waarlijk sadistische wijze om een drie-nul op de borden te brengen. Een tegenstandster, die zó geschot was door het gebeurde, dat ze zo'n roze waterfles vergat mee naar huis te nemen, al kan die ook van iemand anders geweest zijn. Karel deed een duit in het zakje door zijn tegenstander, die wel heel erg veel tijd gebruikte, zeker voor een nederlaag, naar de tweede plaats terug te verwijzen, en Jan was jarig. En trakteerde.

Een tussenstand van vier tegen één dus, waarmee de tweede plaats een feit was. Een rondgang langs de overige borden leverde echter geen eenduidig vrolijk beeld op: Oscar, die inviel voor Bert (die ongetwijfeld deze avond een lezing moest houden voor de Atheïstische Filosofenvereniging Avereest en omstreken) stond als de spreekwoordelijke dweil, en moest, met maar liefst twee pionnen minder en onder een vervelende matdreiging, wel heel inventief keepen. De tegenstander van Yurian verbrak met geweld en ten koste van zijn pluspion de mooie pionnenstructuur van onze wedstrijdleider-intern, waarop de stelling onduidelijk werd.

En Anthon, tja, Anthon.

07Yurian besloot een einde te maken aan de hemeltergende spanning, door samen met zijn tegenstander gedeeld bovenaan te eindigen: de teamwinst zat in de knip! Dat Oscar, invaller voor Bert (die naar verluidt verstek moest laten gaan vanwege zijn betrokkenheid bij de vredesonderhandelingen rond Oekraïne), het uiteindelijk niet meer kon bolwerken was dan ook van ondergeschikt belang.

En Anthon. Ja, Anthon!

Die wist een enigszins hopeloze stelling de welverdiende remisehaven in te loodsen, mede dankzij een weinig doortastende tegenstander, daarmede tekenend voor een riante 5-3-zege voor de godenzonen uit het pittoreske stadsdeel Zwolle-Zuid!

Al met al een nette overwinning op een van schaakromantiek bezwangerde slotavond. Nee, Van Oldebarnevelt is niet voor niets gestorven, kunnen we opgelucht concluderen. Een goed seizoen kwam tot een passend einde. De onverwachte geruchten dat ook de nummer twee promoveert naar het schaakwalhalla, ja, dat zijn wij dus, vormden een kersje op de spreekwoordelijke Vandervalk-appelmoes, al moeten we maar kijken of we echt zin hebben naar Delfzijl en Goes af te reizen om aan te treden tegen ingevlogen grootmeesters uit IJsland en de Maagdeneilanden. Enfin: vol goede moed naar het volgend seizoen!

09Of er nog een gedicht volgt over deze avond, in navolging van Joost van den Vondel, die het optreden van Maurits hekelde met zijn 'Het stockske van Oldenbarnevelt', dat weet ik nog niet. Wel was Maurits door het gebeurde zijn gezag grotendeels kwijt, iets, dat zeker niet geldt voor de organisatoren van de slotavond. Hulde aan diegenen die deze tot een doorslaand succes wisten te maken!

F.T.

 
  Voor Foto's       ( hier )  
 

 

 
 
Apeldoorn 2 Rating ZZS! 1 Rating Ronde 7!
Amato, G.R. (Roberto) 1671 Schoenmaker, K.A. (Karel) 1908 0 - 1
Adams, O. (Oscar) 1626 Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1856 1 - 0
Pruijssers, K. (Karin) 1604 Hoogterp, E.R. (Emile) 1842 0 - 1
Pruijssers, H. (Henk) 1649 Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1704 ½ - ½
Hertog den, A. (Adriaan) 1564 Harjono, Y. (Yurian) 1728 ½ - ½
Bos, M. (Rien) 1541 Tempelman, F. (Frank) 1695 0 - 1
Weseman, J.C. (Joab) 1224 Bouter, O.F. (Oscar) 1562 1 - 0
Scholten, H.J. (Henk) 1363 Brinkman, M. (Martin) 1661 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1530 Gemiddelde Rating: 1745 3 - 5

 

 
 
Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8
1.  Apeldoorn 1 14 46,0 8
2.  ZZS! 1 11 29.5 4 5
3.  Hoogland 2 9 37,0 4 3 6
4.  ESV 1 8 29,0 5
5.  7 Pionnen 1 6 24,0 ½ ½ 3
6.  Apeldoorn 2 4 26.5 3 5
7.  PSV DoDO 1 4 22.5 2 6
 
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     
   
  2022-03- 29  
  Ronde 5e  
  ESV 1 - ZZS! 1 -  3½ -  
 

ESV 1 – ZZS!1

Matchwinner worden door als enige te winnen, het komt niet vaak voor. Met 7 remises en 1 overwinning klinkt het alsof het een saaie avond is geweest, maar dat is zeker niet waar. Over de app is al uitgebreid commentaar geweest over de laatste partijen maar hier is het verslag van de hele avond.

In een mooi, ruim opgezette zaal mochten we spelen tegen Ede waar de bordnummers en naambordjes werden neergezet zodat het duidelijk was waar iedereen zat, een leuk extraatje voor de wedstrijd. Hoogtepunt in de eerste anderhalf uur is Frank die een zet heeft gedaan, zijn consumptiebon pakt en vraagt aan de persoon die aan de andere kant staat, “Wilt u ook iets te drinken?” Waarop het antwoord is: “Ik wil best wat drinken, maar ik ben uw tegenstander niet”. Frank had niet helemaal door tegen wie hij aan het spelen was blijkbaar. Karel speelde een solide opening en had een geïsoleerde pion, na dameruil werd er remise aangeboden en dat nam Karel aan na eerst overlegd te hebben. Emile kwam er vlak achteraan, daar was het halve bord afgeruild en een knal gelijk eindspel ontstaan. Jan was niet heel snel aan het spelen, maar zijn tegenstander wel heel langzaam. Toen kwam er na een half uur denken wel een offer aan, gevolgd door nog een en nog een. Dit resulteerde in een eeuwig schaak omdat niet alle mogelijkheden doorgenomen konden worden. Volgens Jan was het in de slotstelling mat in 5 dus een mazzelhalfje. Ook Frank deed gezellig mee in de remiseregen, in het eindspel met een pion minder werd er goed verdedigd. Hans kwam nog het verst met een mogelijke overwinning. Hij had een stuk tegen drie pionnen en kreeg de tegenstander bijna in een matnet, door de weinige tijd en druk kon het mogelijke winstplan niet worden gevonden en ook remise. Bert had een extra pion, maar ongelijke lopers in het eindspel dus ook remise en Martin kwam goed te staan, ruilde misschien iets teveel af en belandde in een dame-eindspel waar aan beide kanten eeuwig schaak gegeven kon worden, dat werd dus ook een remise. Dan zelf nog als laatste. De partij werd goed opgezet en behoorlijk voordeel behaald. Na wat ruilen stond het op winst en zag de winnende zet ook wel, maar kreeg het niet doorgerekend waardoor ik voor iets anders koos en in een minder eindspel kwam. Daar stond het zelfs verloren, maar de tegenstander deed een kwaliteit en pion in de aanbieding waardoor het toren tegen paard met beide 4 pionnen was. Ondanks de relatieve tijdnood was het nog goed te doen om uit te spelen en kwam de overwinning er aan en daarmee ook de teamoverwinning. Voor de derde keer dus een overwinning met 4,5-3,5. Het is telkens nipt maar wel genoeg en met een goed gevoel gingen we weer huiswaarts.

A.K.

 
     
 

 

 
 
ESV 1 Rating ZZS! 1 Rating Ronde 5
Meijer, S.T. (Sjoerd) 1911 Schoenmaker, K.A. (Karel) 1901 ½ - ½
Roseboom, M.W.J. (Martin) 1808 Hoogterp, E.R. (Emile) 1849 ½ - ½
Koeweiden, B. (Bart) 1814 Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1841 ½ - ½
Klaassen, R. (Ronald) 1760 Drongelen van, B. (Bert) 1740 ½ - ½
Groen, E.C. (Edwin) 1758 Tempelman, F. (Frank) 1711 ½ - ½
Ingen van, C.I. (Cor) 1783 Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1694 0 - 1
Eijkel v.d., W.E. (Erik) 1728 Brinkman, M. (Martin) 1677 ½ - ½
Bouwmeester, H. (Hein) 1616 Hoogerduijn, H. (Hans) 1648 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1772 Gemiddelde Rating: 1758 3½-

 

 
     
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     
   
  2022-03- 29  
  Ronde 4e  
  PSV DoDO 1 - ZZS! 1 -  3½ -  
 

Het nadeel van een verslag (te) laat schrijven is dat je niet alle details meer uit je hoofd weet van de wedstrijd, gelukkig zijn er de uitslagen nog om het een en ander voor de geest te halen. Qua rating zouden we de wedstijd moeten winnen en dat was gelukkig ook zo, al zag het er een tijd lang niet zo naar uit.

Voor de verandering was ik eens een keer als eerste klaar, ook wel eens lekker. In de opening een pionnetje gewonnen maar liet toen een toren insluiten, daar kon nog een stukoffer van gemaakt worden en kreeg een stelling van paard tegen 5 pionnen. Dat bleek snel voldoende voor de winst aangezien de koning van de tegenstander ook behoorlijk onveilig stond. Vlak er na had Hans een remise, de vrijpion in het eindspel kon niet genoeg voordeel opleveren en verder stond het behoorlijk dichtgeschoven. Frank daarentegen kreeg een enorme aanval te verduren, niet alleen op het bord, maar ook van de griep. Niet fris dus en dat bleek zowel qua gezondheid als achter het bord te kloppen. Een nederlaag dus. Bert speelde een goede remise, na een stukoffer kreeg hij aanval maar de tegenstander was net op tijd om eeuwig schaak te kunnen geven, Martin moest zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander, die kwam met een sterke aanval en kon niet meer verdedigd worden. Jurrian speelde een nauwkeurige pot, hij won 2 pionnen en had een heel nette pionstructuur, wel ongelijke lopers maar dat geloofde de tegenstander wel en gaf, wellicht iets te vroeg, op. Jan kreeg een remise aanbod en zag dat Karel wat minder stond, aannemen zou mogelijk verlies als team betekenen en speelde door, zijn tegenstander deed meteen erna een zet die een toren verloor dus een mooi bonuspuntje. Karel stond al een tijdje minder en moest verdedigen en deed dat zeer nauwkeurig waardoor het remise werd en de overwinning binnenhaalde voor het team.
Een zeer snelle avond waardoor we ook nog eens mooi op tijd thuis waren met een overwinning op zak. Wat wil je nog meer!

A.K.

 
     
 

 

 
 
PSV DoDO 1
ZZS! 1

Dokter, K. (Kasper) 1850 Schoenmaker, K.A. (Karel) 1901 ½ - ½
Donk van, D.H. (Diederik) 1714 Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1841 0 - 1
Breukelen van, E. (Erik) 1684 Drongelen van, B. (Bert) 1740 ½ - ½
Cappellen van, E.R. (Erik) 1638 Tempelman, F. (Frank) 1711 1 - 0
Bloemen, H. (Hans) 1661 Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1694 0 - 1
Teune, P. (Peter) 1558 Brinkman, M. (Martin) 1677 1 - 0
Jankovskis, J. (Nerijus) 0 Hoogerduijn, H. (Hans) 1648 ½ - ½
Bakker, J. (Jan) 0 Fahner, J. (Jurrian) 0 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1684 Gemiddelde Rating: 1745 -4½
 
     
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     
2022-03-17  
  Ronde 6e  
  ZZS! 1 - 7 Pionnen 1 -   -  
 

1Een week na de inhaalwedstrijd tegen hoogland stond de volgende wedstrijd al weer op het programma, ditmaal een regulier geplande, maar helaas was het team niet compleet. Karel en Frank waren afwezig, maar met Rick en Bert als invallers toch een compleet en sterk team. Bij de tegenstander was er van 1 speler onduidelijk of deze zou komen en het bleek dat deze niet kwam waardoor Jan een gratis punt kreeg, jammer maar helaas. Jan bleef wel de hele avond en speelde nog wat vriendschappelijke potjes en was aandachtig toeschouwer, mooi om te zien.

Dan de partijen die wel werden gespeeld, al snel ging het de goede kant op. Yurian won al snel een stuk en kon dat gaan verzilveren. Dat duurde nog wel een tijd, maar de winst kwam niet meer in gevaar. Ook Martin kwam goed uit de opening en zijn tegenstander gaf al snel een stuk weg en gaf meteen op. Hans nam een remise in een gelijke stelling waar volgens mij nog wel wat te spelen viel. 7Zo ver, zo goed. Dan de mindere partijen. Anthon had de partij goed opgebouwd maar werd toen wat slordig, met als toppunt mat in 1 toelaten. Een vervelende nederlaag. Toen restte er nog 3 partijen en Bert kreeg remise aangeboden. Als hij het aannam kwamen we op 4 punten en is een gelijkspel zeker, maar Rick stond minder en Emile onduidelijk. Na een paar minuten overwegen besloot hij door te spelen, ook omdat Rick op dat moment verloor. Hij had al een stuk tegen een aantal pionnen geofferd, maar verloor nu ook nog een kwaliteit. Dat was iets teveel van het goede.
Bert leek zijn stelling wat uit te bouwen al had het nog een hoge remise waarde totdat hij ineens een stuk weggaf. Dat was onnodig en dat vond hij zelf ook en liet het duidelijk merken, niet heel sportief maar kan het ergens wel begrijpen. Het vervolg van die partij was kansloos en moest dus opgeven.
Dan als laatste Emile nog. In een chaos partij was hij na veel verwikkelingen er goed uitgekomen met een kwaliteit meer. Beide koningen stonden open op het bord dus lastig te beoordelen. Zijn tegenstander liep op een gegeven moment een vervelend schaakje toe en zou daardoor materiaal verliezen of mat gaan en gaf dus op. Fijn voor ons en vervelend voor hun omdat dit ook het eindresultaat bepaalde wie er als club zou winnen.

10We hebben nu als team 2 gewonnen, 1 gelijk en 1 verloren en dat brengt ons op de voorlopige 2e plaats al zegt dat niets aangezien niet iedereen evenveel partijen heeft gespeeld. Wat we wel kunnen stellen is dat we (zeer waarschijnlijk) niet gaan degraderen dus ook komend seizoen kunnen we weer 1e klasse spelen. Sterker nog, met een beetje mazzel kunnen we nog promoveren al is de vraag of we dat moeten willen en of het realistisch is.

 
  Voor Foto's       ( hier )  
 

 

 
 
ZZS! 1
7 Pionnen 1

Hoogterp, E.R. (Emile) 1857 Wissink, S. (Sander) 2022 1 - 0
Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1855 NO 0 1 - 0
Wouda, R. (Rick) 1811 Abels, H.A. (Henk) 1822 0 - 1
Drongelen van, B. (Bert) 1748 Elskamp, D. (Dries) 1769 0 - 1
Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1675 Hovanissian, D. (David) 0 0 - 1
Harjono, Y. (Yurian) 1710 Kasteel, B. (Bernard) 1329 1 - 0
Hoogerduijn, H. (Hans) 1632 Schutte, H.J. (Herman) 1467 ½ - ½
Brinkman, M. (Martin) 1677 Garderen van, J.P.H. (Jan) 1305 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1746 Gemiddelde Rating: 1619 -3½
 
     
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     
2022-03-10  
  Ronde 3e  
  ZZS! 1 - Hoogland 2 -   4 - 4  
 

Na een paar maanden uitstel is op 10 maart de wedstrijd tegen Hoogland ingehaald. Het leidt de start in van een drukke periode waarin ook nog een aantal wedstrijden nog niet opnieuw gepland zijn, maar hopelijk kan in deze periode genoeg gescoord worden zodat we niet afhankelijk zijn van de laatste wedstrijden en zo komend seizoen ook weer in de eerste klasse te bivakkeren.

Dan de wedstrijd, zelf heb ik alleen het eerste anderhalf uur wat meegekregen, daarna teveel moeten focussen op mijn eigen partij. Bij afwezigheid van Karel nam Emile plaats op het eerste bord, na de opening stond het redelijk gelijk, maar Emile had wel wat weinig ruimte. Dit is later dan ook misgegaan en moest zijn meerdere erkennen in de tegenstander. Jan speelde een degelijke remise, daar is volgens mij niet veel bijzonders gebeurd. Bij Bert was het weer eens ouderwets chaos op het bord tegen een sterke tegenstander. Met een mooie combinatie wist hij materiaal te winnen en kon het dan ook mooi uitspelen. Frank was op dat moment ook bezigmet een mooie overwinning. Hij deed eerst een zooi pionnen in de aanbieding en kreeg er een schitterende stelling voor terug, hij pakte alle pionnetjes en ook een stuk mee zodat het eindspel gewonnen was. Yurian speelde een spannende partij met tegengestelde rokades, hij kwam met een mooie aanval op de a-lijn, maar zijn tegenstander had de f-lijn. Yurian speelde het mooi uit en de vrijpion besliste de partij. Zelf was ik in een eindspel met koning en pionnen beland. Hierin gaat het om tellen en al vrij vroeg leek het dat het remise zou worden, na nog 20 zetten en een aantal keer tellen bleek dat het geval te zijn. Martin kreeg een partij voorgeschoteld waarin de tegenstander het heel degelijk opzette, hij moest afwachten, maar kreeg eigenlijk geen kans meer en moest na lang zwoegen opgeven. Ook Hans kon helaas niet winnen, hij kwam ok uit de opening, maar werd daarna langzaam weggeschoven en moest ook opgeven.

 
 

Voor Foto's       ( hier )

 
 
ZZS! 1     Hoogland 2   Ronde 3
Hoogterp, E.R. (Emile) 1857
Officier, T.G. (Tom) 1911 0 - 1
Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1855
Vucinec, S.I. (Sacha) 0 ½ - ½
Drongelen van, B. (Bert) 1748
Groep van de, W. (William) 1943 1 - 0
Tempelman, F. (Frank) 1707
Verbeek, H. (Harm) 1789 1 - 0
Harjono, Y. (Yurian) 1710
Wigmans, E.J.J.M. (Eddy) 1793 1 - 0
Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1675
Velker, W. (Wim) 1848 ½ - ½
Brinkman, M. (Martin) 1677
Snijders, J. (Jan) 1734 0 - 1
Hoogerduijn, H. (Hans) 1632
Buzogany, S. (Szabolcs) 1673 0 - 1

Gemiddelde Rating:

1733


Gemiddelde Rating:

1813

4-4

 
     
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     
     

 

 
  Ronde 2e  
  S.G. Zutphen 2 -ZZS! 1     2½ -  
     
 

Om eerlijk te zijn, het verslag schrijven nadat je na een complete offday van het bord bent gemept is niet het leukste wat je kan doen. Anderen zullen ongetwijfeld hetzelfde hebben als je zelf niet een goed gevoel aan de wedstrijd hebt overgehouden.

Na een hartelijk ontvangst begon de wedstrijd in een iets te krap zaaltje waardoor wat rondlopen lastig ging. Wel ging ZZS! voortvarend van start. Al snel hadden Bert en Hans een stuk te pakken en de tegenstander had geen compensatie. Daarnaast won Jan een kwaliteit terwijl op de andere borden alles werd dichtgeschoven. Bert maakte het vervolgens mooi af met mat midden op het bord. Jan ruilde alles af en in het eindspel liep een pionnetje door. Hans had wat meer moeite, maar gelukkig ging er een paar lijnen open en met een stuk meer speelt dat toch wat makkelijker en kon ook hij de overwinning bijschrijven.

Dan even het negatieve, Karel kwam in een gelijk eindspel en gaf een pion en meteen de partij op. Enorm balen, hetzelfde geldt dus voor mijzelf. Ik kreeg mijn ideeën niet voor elkaar en ging alles door elkaar halen met stukverlies als gevolg. Nog even tegengesparteld, maar het mocht niet baten.

Terug naar het positieve, we hebben immers gewonnen. Bij Frank was het lange tijd gesloten, maar toen alles open ging deed hij het net iets handiger en dat leverde damewinst op. Dat was genoeg voor de winst. Ook Martin had een gelukje, in een iets betere stelling dacht de tegenstander een truc te hebben om te winnen, maar hij miste een tussenzetje en stond toen gewoon een stuk achter.
Als laatste was Emile nog bezig, hij was goed uit de opening gekomen maar toen stagneerde het en moest toen gaan opletten. Dit verzandde in eeuwig schaak en werd het dus remise, een gemiste kans denk ik.

Al met al een ruime en relatief makkelijke overwinning op Zutphen. Doordat er relatief snel gespeeld was konden we op tijd naar huis, wat ook wel lekker is op een maandagavond.

A.K

 
 
S.G. Zutphen 2 Rating
ZZS! 1 Rating Ronde 2
Ferfers, J. (Jacques) 1582
Schoenmaker, K.A. (Karel) 1954 1 - 0
Meeteren van, W. (Wim) 1519
Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1862 0 - 1
Meijer, R. (René) 1593
Hoogterp, E.R. (Emile) 1840 ½ - ½
Mulder, P. (Patrick) 0
Tempelman, F. (Frank) 1724 0 - 1
Kasza, M. (Martijn) 0
Drongelen van, B. (Bert) 1738 0 - 1
Veldhuijzen, J. (Joop) 1437
Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1685 1 - 0
Rover de, H. (Harry) 1359
Brinkman, M. (Martin) 1673 0 - 1
Eefting, J. (Jan) 1260
Hoogerduijn, H. (Hans) 1635 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1458
Gemiddelde Rating: 1764 2½-
 
     
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     

 

 
  Ronde 1e  
  ZZS! 1 - Apeldoorn 1 -   -  
     
 

We mogen weer, na anderhalf jaar geen externe competitie te hebben gehad stond de 1eronde van het seizoen 2021-2022 op het programma met een thuiswedstrijd tegen Apeldoorn. Apeldoorn is qua rating een van de favorieten om kampioen te worden dus gelijk een pittige opdracht. Wel was het mooi om de zien de Pol goed gevuld was met schakers, naast de 8 externe partijen waren er ook nog 10 interne partijen waardoor sommigen zelfs in grote ruimte gingen spelen. Het was voor mij mooi om te zien dat er zo veel aan het spelen waren.
Dat Apeldoorn een pittige opdracht was, is ook wel te zien aan het resultaat en hoe de partijen verliepen. De meesten van ons werden langzaam maar zeker van het bord gedrukt of maakten fouten die vakkundig werden afgestraft. Om maar met mijzelf te beginnen. Na een goede opening met voordeel, besloot ik om een loperoffer op h7 te doen, maar miste een heel simpele weerlegging waardoor het verder een kansloze partij werd. Frank dacht met een tussenzet het stuk ook wel weer terug te kunnen krijgen, maar dat bleek niet het geval. Karel misrekende zich en moest ook verder met een stuk minder en dat lukte niet. Bij Yurian was het “slechts” een kwaliteit minder maar de positie op het bord was ook niet hoopvol en de nederlaag kwam dan ook verwacht. Van Jan en Hans heb ik niet heel veel gezien, maar in een gelijkstaand middenspel werden ze er langzaam afgeschoven en moesten ook opgeven.
Dan de positieve kanten: Martin haalde een keurige remise in een partij waar het beide kanten op kon gaan. Scherp van beide kanten en aanvallen over en weer, maar na het ruilen van de stukken bleef een gelijk eindspel over. De enige winst van onze kant deze avond was voor Emile. In een enorme chaos partij waar alle stukken instonden, dames werden geofferd en tussenzetten gevonden moesten worden ontstond er een gelijkstaand eindspel. Emile bood remise aan, maar dat werd geweigerd. Daarna ging het mis bij de tegenstander en kon Emile het vakkundig uitspelen.
Een terechte nederlaag is het gevolg en het lijkt er op dat we nog een beetje moeten inkomen na de lange inactiviteit. Volgende maand staat de uitwedstrijd tegen Zutphen op het programma. Hopelijk gaan we er dan wel met de winst vandoor.

 
 
ZZS!

Apeldoorn 1

Schoenmaker, K.A. (Karel) 1967
Wouters, C.R. (Casper) 1968 0 - 1
Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1847
Smit, M.J.B. (Maarten) 1912 0 - 1
Hoogterp, E.R. (Emile) 1840
Manschot, T. (Thomas) 1901 1 - 0
Tempelman, F. (Frank) 1734
Kraaijkamp, M. (Marcel) 1868 0 - 1
Harjono, Y. (Yurian) 1719
Walpot, J.I. (Jan) 1825 0 - 1
Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1691
Braun, S.C. (Steven) 1767 0 - 1
Brinkman, M. (Martin) 1673
Hijl, V.S.M. (Veronique) 1647 ½ - ½
Hoogerduijn, H. (Hans) 1652
Beerdsen, M.H. (Marco) 1606 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1765
Gemiddelde Rating: 1812 -6½
 
 

Voor Foto's       ( hier )

 
     
     
  Ronde overzicht  
 

Top