Zwolle-Zuid Schaakt!

 

Externe Competitie 2021-2022
(1)                ZZS! 1    SOS 8-tallen (1C)
     

 

 
  Ronde 2e  
  S.G. Zutphen 2 -ZZS! 1     2½ -  
     
 

Om eerlijk te zijn, het verslag schrijven nadat je na een complete offday van het bord bent gemept is niet het leukste wat je kan doen. Anderen zullen ongetwijfeld hetzelfde hebben als je zelf niet een goed gevoel aan de wedstrijd hebt overgehouden.

Na een hartelijk ontvangst begon de wedstrijd in een iets te krap zaaltje waardoor wat rondlopen lastig ging. Wel ging ZZS! voortvarend van start. Al snel hadden Bert en Hans een stuk te pakken en de tegenstander had geen compensatie. Daarnaast won Jan een kwaliteit terwijl op de andere borden alles werd dichtgeschoven. Bert maakte het vervolgens mooi af met mat midden op het bord. Jan ruilde alles af en in het eindspel liep een pionnetje door. Hans had wat meer moeite, maar gelukkig ging er een paar lijnen open en met een stuk meer speelt dat toch wat makkelijker en kon ook hij de overwinning bijschrijven.

Dan even het negatieve, Karel kwam in een gelijk eindspel en gaf een pion en meteen de partij op. Enorm balen, hetzelfde geldt dus voor mijzelf. Ik kreeg mijn ideeën niet voor elkaar en ging alles door elkaar halen met stukverlies als gevolg. Nog even tegengesparteld, maar het mocht niet baten.

Terug naar het positieve, we hebben immers gewonnen. Bij Frank was het lange tijd gesloten, maar toen alles open ging deed hij het net iets handiger en dat leverde damewinst op. Dat was genoeg voor de winst. Ook Martin had een gelukje, in een iets betere stelling dacht de tegenstander een truc te hebben om te winnen, maar hij miste een tussenzetje en stond toen gewoon een stuk achter.
Als laatste was Emile nog bezig, hij was goed uit de opening gekomen maar toen stagneerde het en moest toen gaan opletten. Dit verzandde in eeuwig schaak en werd het dus remise, een gemiste kans denk ik.

Al met al een ruime en relatief makkelijke overwinning op Zutphen. Doordat er relatief snel gespeeld was konden we op tijd naar huis, wat ook wel lekker is op een maandagavond.

A.K

 
 
S.G. Zutphen 2 Rating
ZZS! 1 Rating Ronde 2
Ferfers, J. (Jacques) 1582
Schoenmaker, K.A. (Karel) 1954 1 - 0
Meeteren van, W. (Wim) 1519
Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1862 0 - 1
Meijer, R. (René) 1593
Hoogterp, E.R. (Emile) 1840 ½ - ½
Mulder, P. (Patrick) 0
Tempelman, F. (Frank) 1724 0 - 1
Kasza, M. (Martijn) 0
Drongelen van, B. (Bert) 1738 0 - 1
Veldhuijzen, J. (Joop) 1437
Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1685 1 - 0
Rover de, H. (Harry) 1359
Brinkman, M. (Martin) 1673 0 - 1
Eefting, J. (Jan) 1260
Hoogerduijn, H. (Hans) 1635 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1458
Gemiddelde Rating: 1764 2½-
 
     
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     

 

 
  Ronde 1e  
  ZZS! 1 - Apeldoorn 1 -   -  
     
 

We mogen weer, na anderhalf jaar geen externe competitie te hebben gehad stond de 1eronde van het seizoen 2021-2022 op het programma met een thuiswedstrijd tegen Apeldoorn. Apeldoorn is qua rating een van de favorieten om kampioen te worden dus gelijk een pittige opdracht. Wel was het mooi om de zien de Pol goed gevuld was met schakers, naast de 8 externe partijen waren er ook nog 10 interne partijen waardoor sommigen zelfs in grote ruimte gingen spelen. Het was voor mij mooi om te zien dat er zo veel aan het spelen waren.
Dat Apeldoorn een pittige opdracht was, is ook wel te zien aan het resultaat en hoe de partijen verliepen. De meesten van ons werden langzaam maar zeker van het bord gedrukt of maakten fouten die vakkundig werden afgestraft. Om maar met mijzelf te beginnen. Na een goede opening met voordeel, besloot ik om een loperoffer op h7 te doen, maar miste een heel simpele weerlegging waardoor het verder een kansloze partij werd. Frank dacht met een tussenzet het stuk ook wel weer terug te kunnen krijgen, maar dat bleek niet het geval. Karel misrekende zich en moest ook verder met een stuk minder en dat lukte niet. Bij Yurian was het “slechts” een kwaliteit minder maar de positie op het bord was ook niet hoopvol en de nederlaag kwam dan ook verwacht. Van Jan en Hans heb ik niet heel veel gezien, maar in een gelijkstaand middenspel werden ze er langzaam afgeschoven en moesten ook opgeven.
Dan de positieve kanten: Martin haalde een keurige remise in een partij waar het beide kanten op kon gaan. Scherp van beide kanten en aanvallen over en weer, maar na het ruilen van de stukken bleef een gelijk eindspel over. De enige winst van onze kant deze avond was voor Emile. In een enorme chaos partij waar alle stukken instonden, dames werden geofferd en tussenzetten gevonden moesten worden ontstond er een gelijkstaand eindspel. Emile bood remise aan, maar dat werd geweigerd. Daarna ging het mis bij de tegenstander en kon Emile het vakkundig uitspelen.
Een terechte nederlaag is het gevolg en het lijkt er op dat we nog een beetje moeten inkomen na de lange inactiviteit. Volgende maand staat de uitwedstrijd tegen Zutphen op het programma. Hopelijk gaan we er dan wel met de winst vandoor.

 
 
ZZS!

Apeldoorn 1

Schoenmaker, K.A. (Karel) 1967
Wouters, C.R. (Casper) 1968 0 - 1
Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1847
Smit, M.J.B. (Maarten) 1912 0 - 1
Hoogterp, E.R. (Emile) 1840
Manschot, T. (Thomas) 1901 1 - 0
Tempelman, F. (Frank) 1734
Kraaijkamp, M. (Marcel) 1868 0 - 1
Harjono, Y. (Yurian) 1719
Walpot, J.I. (Jan) 1825 0 - 1
Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1691
Braun, S.C. (Steven) 1767 0 - 1
Brinkman, M. (Martin) 1673
Hijl, V.S.M. (Veronique) 1647 ½ - ½
Hoogerduijn, H. (Hans) 1652
Beerdsen, M.H. (Marco) 1606 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1765
Gemiddelde Rating: 1812 -6½
 
 

Voor Foto's       ( hier )

 
     
     
  Ronde overzicht  
 

Top