Zwolle-Zuid Schaakt!

 

(3)                  ZZS!     SOS 4-tallen (3G)
   
  Ronde 4e          05-03-2020  
  ZZS! - Pegasus   - ½  
 

De staart van het ZZS !-viertal doet het!

Het venijn zit in de staart, soms letterlijk soms figuurlijk. Het was allemaal van toepassing in de derbytussen de viertallen van ZZS! En Pegasus. “Onze” staart had er zin in!

We speelden deze keer met ondergetekende op bord 1, Robert S op bord 2 en in onze staart Robert B en Albert op 3 en 4. Het duurde even voor we konden beginnen. Het was daarna trouwens nog een half uurtje onrustig in de speelzaal. Een aandachtspunt voor de volgende keer: ook het viertal (en onze tegenstanders) houden van rust bij hun echte wedstrijd vanaf het begin!

Albert had direct de smaak te pakken met zwart in een Spaanse partij: na dik 10 zetten 2 pionnen voor!

In de drie overige partijen allemaal damegambiet op het bord. De stellingen van beide Roberts oogden in het begin niet slecht, ze stonden iets actiever. Mijn start was (te?) passief waardoor ik met zwart wat gedrukt stond.

Na een uurtje meer tekening in de strijd. Onze staart begon zich te roeren: Robert B een pion voor in een soepele stand en Albert al bijna een gewonnen stelling met 3 pionnen voor. Op bord 2 leek Robert S echter in een gecompliceerde stelling het spoor wat bijster geraakt. En ikzelf moest zorgen dat mijn geïsoleerde d5 pion geen probleem werd.

Kortom oplopende spanning in de Zwolse schaakstrijd. Die trouwens in goede sfeer plaatsvond. Robert B en zijn tegenstander zetten zelfs gewoon even de klok stil toen ze gezamenlijk een kopje koffie gingen halen en drinken.

Die koffie pakte wel goed uit voor Robert. Hij wint een stuk en dan kan de rest van de staart niet achterblijven: Albert wint ook een stuk!

Met deze gunstige ontwikkeling in het hoofd weet ik de druk op mijn stelling af te wenden via een dameruil en wordt mijn remiseaanbod aanvaard.

Kon ik gaan kijken (en hopen) of Albert en Robert B de teamwinst zeker gingen stellen.

Want op bord 2 leek Robert S aan de verliezende hand, intussen een stuk achter geraakt.

De Pegasus spelers aan borden 3 en 4 speelden lang door misschien in de hoop op een foutje van de overkant. Maar onze staart is vandaag meedogenloos: bekwaam en gedecideerd halen Albert en Robert B het volle punt binnen en stellen daarmee de teamwinst zeker: chapeau!

De wedstrijd is dan beslist maar zit er nog een ander venijn in de staart? Op bord 2 vecht Robert S zich ondanks beginnende tijdnood terug in de partij met listige wendingen. Hij wint het stuk terug maar kijkt dan nog wel tegen 2 pionnen achterstand aan. Maar als zijn tegenstander te veel bezig is met het verdedigen van die pionnenmeerderheid en onvoldoende let op zijn koningsvleugel zit het venijn ook hier in de staart: Robert S blaast met een fraai torenoffer de zwarte stelling op en handhaaft ook zo zijn 100% score tot nu toe!

Een duidelijke overwinning op onze plaatsgenoten. We blijven bovenaan en handhaven ook de ongeslagen status van het dappere viertal.

Nog twee lastige uitwedstrijden te gaan: de mannen van Zwartsluis op 24 maart en de slotwedstrijd op 12 mei in Harderwijk tegen de Combinatie, op papier qua rating het sterkste team.

L.O.

 

 
 

MP BP 1 2 3 4
1. Zwolle-Zuid Schaakt! 1 8 11½ 2½,- 2½,3.½ -3
2. S.V. De Combinatie 1 6 1½,- 2½,- 2½,3
3. S.V. Pegasus 1 2 1½,½ 1½,- -3
4. S.V. Het Zwarte Water 1 0 -1 1½,1 -1
 
 

 

Ronde Datum Thuis Uit Uitslag
Ronde 1 12-11-19 S.V. Pegasus 1 Zwolle-Zuid Schaakt! 1 1½ - 2½
Ronde 2 16-01-20 Zwolle-Zuid Schaakt! 1 S.V. Het Zwarte Water 1 3 - 1
Ronde 3 30-01-20 Zwolle-Zuid Schaakt! 1 S.V. De Combinatie 1 2½ - 1½
Ronde 4 05-03-20 Zwolle-Zuid Schaakt! 1 S.V. Pegasus 1 3½ - ½
Ronde 5 24-03-20 S.V. Het Zwarte Water 1 Zwolle-Zuid Schaakt! 1 -
Ronde 6 12-05-20 S.V. De Combinatie 1 Zwolle-Zuid Schaakt! 1 -

 

 
 
Zwolle-Zuid Schaakt! 1
S.V. Pegasus 1


Olthof, L. (Ludie) 1591 Pol, M. (Marcel) 1435 z-w ½ - ½
Scholma, R. (Robert) 1437 Stortelder, L.H.J. (Leo) 1497 w-z 1 - 0
Beydals, R.B. (Robert) 1296 Wegman, J. (Jos) 1227 z-w 1 - 0
Marsman, A. (Albert) 1264 Bussel van, G.J.W. (Gerard) 1119 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1397 Gemiddelde Rating: 1320
3½-½
 
 
Speler Rating 1 2 3 4 5 6 # + tPR Kl. W-We
Beydals(Robert) 1296 0 - ½ 1 - - 3 1.5 1301 -1 -0.01
Bouter, O.F. (Oscar) 1560 1 1 0 - - - 3 2 1620 -1 0.23
Kraan, P. (Peter) 1482 - 1 1 - - - 2 2 1903 2 1.02
Marsman(Albert) 1264 - 0 - 1 - - 2 1 1249 2 -0.04
Olthof, L. (Ludie) 1591 ½ - - ½ - - 2 1 1466 -2 -0.34
Scholma (Robert) 1437 1 1 1 1 - - 4 4 1750 0 1.16
 
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     
   
  Ronde 3e           30-01-2020  
  ZZS! - De Combinatie   - 1½  
  Zwaar bevochten overwinning ZZS !-viertal.  
 

Op 30 januari was de topwedstrijd tegen de kleppers van Combinatie uitHarderwijk, net als ons ook nog ongeslagen. Robert S, opnieuw teamleider a.i., zette voor deze wedstrijd Oscar, de beide Roberts en Peter achter het bord.
Zo’n topwedstrijd vergt natuurlijk ook een verslag van niveau. Daarom werd onze topper uit het eerste Emile ingehuurd voor liveverslag en -analyse. Ondergetekende zat op afstand ergens in Amsterdam en later in de trein de wedstrijd te volgen. Ik waarschuw alvast: Emiles analyses zijn van hoog niveau! Misschien iets te hoog voor het niveau van onze klasse maar altijd leerzaam.
Al voor de echte wedstrijd viel een beslissing. Beide 4e bordspelers, bij ons Robert B. bleken niet okselfris en werden gespaard voor de rest van het zware seizoen. We begonnen dus met 0,5-0,5 en de overige 3 aan beide kanten moesten het maar uitvechten.
Na anderhalf uur kwam het eerste live bericht richting Amsterdam: Robert S wint een stuk maar laat een paard insluiten en nu weer gelijk. Oscar aan bord 1 met zwart iets passiever maar nog wel gelijk. Peter een mooi 3 rijensysteem qua pionnen en wint ook nog 3 pionnen met ieder daarnaast 2 torens en een koning natuurlijk.
En dan iets later juichende berichten van Emile: Robert heeft ongelijke lopers en slechts 2 groepjes pionnen tegenover liefst 5 groepjes bij de tegenstander. Ieder die de laatste trainingsavond heeft gevolgd krijgt meteen medelijden met de tegenstander.
Hij heeft voor Peter alleen maar complimenten: “Peter speelt briljant en heeft als wit een toren op c7, pion op d6 en toren op d1 terwijl zwart enkel wat verdedigen kan”.
Vlak voordat ik in de trein stap richting Zwolle een wat somber bericht over bord 1: Oscar heeft een pion verloren en ook geen tegenspel. Maar gelukkig Peter staat nu al 4 pionnen voor en ook nog een toren geruild. Robert staat ook erg goed maar ziet volgens Emile niet hoe hij verder moet (kijk de klasse van deze analist, hij kan ook gedachten lezen, helaas nog geen goede gedachten instralen) En Oscar krijgt toch wat tegenkansen omdat een witte toren wordt ingesloten.
En de trein is nog niet vertrokken of “Peter kopt snoeihard het punt binnen”. En Robert doet een serie mooie zetten (toch instraling?) Oscar heeft de toren gevangen tegen paard en pion. Dat is leuk vertrekken!
Als de trein in Almere is en ik moet overstappen kantelt het beeld toch weer: tegenstander Robert begint aanval op koningsvleugel te krijgen met halfopen b-lijn en dame en loper erop gericht. BijOscar is zijn koningstelling niet heel veilig, want met pionnen op g6 en f5 en een witte loper op h6 en dame op e5. Nog wel een zwarte toren op f6 gelukkig (even visualiseren of bord erbij en je begrijpt het)
Vanaf nu gaat ook winnaar Peter bezig met het live verslag: zijn eerste bijdrage is wanneer ik in Lelystad sta: ik ben al aan het bier!
Vlak voor de treintunnel in Dronten wordt de spanning opgevoerd: Oscar heeft wat zware stukken geruild maar staat nog steeds een kwal voor tegen 1 pion. Dat wordt een lange weg maar de meeste kansen voor Oscar aldus Emile. Robert wint wel 1 pion maar zijn stelling is erg open en zelfs zeer kritiek. Na mijn opmerking in de app dat de jongens het wel spannend volgt Emiles sterke antwoord: HETONVOLPREZEN ILLUSTERE VIERTAL STELT HET PUBLIEK NOOIT TELEUR!
En na de tunnel lijkt er een verlossend bericht: tegenstander Robert blundert een toren weg. Maar toch met de volgende berichten stijgt de spanning in de treincoupe weer: tegenstander Robert lijkt eeuwig schaak te kunnen houden. En Robert loopt er wel uit maar komt in levensgevaarlijk matnet terecht. (NB sommigen dachten zelfs dat Robert aan mat in 2 is/was ontsnapt, ik wacht op de echte analyse) Dan een cryptischetekst van Emile: er is geen angst en het moet blijken of eeuwig schaak niet wel of niet slimmer was. Begrijpt u het nog? En bovendien krijgt Oscar het moeilijk omdat het nu 2 pionnen en een loper tegen zijn toren is en dat wordt nog lastig.
Terwijl ik in Zwolle arriveer stopt de liveverslaglegging zowat want Emile is nu barman in de Pol. Ach hij moet ook zijn brood verdienen. Maar gelukkig toch een laatste bericht van de barman/analyticus als ik richting Zuid fiets: Hoppa Robert komt eruit en ruilt de dames en dan is het wel over met een toren meer voor Robert. Maar Oscar staat nu 3 pionnen achter en staat denk ik verloren. Dat heeft onze Emile natuurlijk goed gezien.
Als ik bij mijn huis ben om half twaalf meldt Peter: “Oscars verliest, alle hoop is nu op Robert. En de tegenstander van Robert geeft op: een zwaar bevochten 2,5-1,5 over winning!”.
Ik fiets natuurlijk nog snel even naar de Pol om het team te feliciteren! En Emile en Peter bedanken voor hun berichtgeving!

De eerste helft van de competitie zit er nu op: ongeslagen bovenaan. Maar makkelijk ging het niet altijd, de teams liggen dicht bij elkaar. Kortom in het voorjaar moeten we nog stevig aan de bak en niet op onze lauweren gaan rusten.

L.O.

 
 
Ronde 3e


MP BP 1 2 3 4
1 Zwolle-Zuid Schaakt! 1 6 8 2.5,- 2.5,- -3
2 S.V. De Combinatie 1 4 6.5 1.5,- 2.5,- 2.5,-
3 S.V. Pegasus 1 0 3 1.5,- 1.5,- -,-
4 S.V. Het Zwarte Water 1 0 2.5 -1 1.5,- -,-

 

 
 
Zwolle-Zuid Schaakt! 1
S.V. De Combinatie 1 1483

Bouter, O.F. (Oscar) 1560 Zijlstra, A. (Anne) 1532 z-w 0 - 1
Kraan, P. (Peter) 1482 Admiraal, A. (Bram) 1523 w-z 1 - 0
Scholma, R. (Robert) 1437 Halenbeek, R. (Ronald) 1325 z-w 1 - 0
Beydals, R.B. (Robert) 1296 Boer de, J.A. (Jildert) 1557 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1444 Gemiddelde Rating: 1484
-1½
 
 
Speler Rating 1 2 3 4 5 6 # + tPR Kl. W-We
Beydals, R.B. (Robert) 1323 0 - ½ - - - 2 0.5 1136 0 -0.48
Bouter, O.F. (Oscar) 1550 1 1 0 - - - 3 2 1620 -1 0.23
Kraan, P. (Peter) 1495 - 1 1 - - - 2 2 1903 2 1.02
Marsman, A. (Albert) 1264 - 0 - - - - 1 0 975 1 -0.35
Olthof, L. (Ludie) 1562 ½ - - - - - 1 0.5 1479 -1 -0.12
Scholma, R. (Robert) 1427 1 1 1 - - - 3 3 1666 -1 0.57

 

 
  Ronde overzicht  
 

Top

 
     
   
  Ronde 2e           16-01-2020  
  ZZS! - Zwarte Water  3 - 1  
     
 

ZZS !-viertal blijft ongeslagen!

 
 


Op 16 januari speelden wij thuis de uitgestelde wedstrijd tegen de mannen van het Zwarte Water. Ach we lijken zo’n gezellig team maar vergis je niet: zeker sinds de promotie gelden ook voor ons de keiharde wetten van de topsport. Er wordt zonder aanziens des persoons ingegrepen. Na mijn zeperd in het Kampense snelschaaktoernooi was er dan ook geen plek meer voor ondergetekende en fungeerde Robert S als teamleider a.i. Ik mocht nog net het verslag schrijven.
Robert had Peter opgeroepen om voor verwarring bij de tegenstander te zorgen: een gouden zet zou later blijken.
Het begon allemaal vrij rustig. Alleen ging het bij Albert toch vrij snel verkeerd toen hij een stuk kwijtraakte tegen 2 pionnen. De teamleider a.i. gaf daarentegen het goede voorbeeld door de partij met zwart gedegen op te zetten met steeds meer ruimtelijk voordeel als resultaat.
Aan bord 1 speelde Oscar vooralsnog een gelijk opgaande partij. En tja aan bord 2 wist Peter toch vrij snel chaos te creëren maar dan vooral in zijn eigen positie. Na 18 zetten: een dame aan de zijkant, een koning die wat hopeloos alleen in het midden bleef en ook nog 1 pion achterstand. Terwijl de tegenstander zich rustig ontwikkelde. Maar ja misschien ik overzie ik Peters geniale verwarrende aanpak.
Robert bracht de eerste beslissing: hij bouwde zijn overwicht keurig uit tot een winnende mataanval. De stand werd weer gelijk toen Albert verloor. Hij kwam nog sterk terug, wist het stuk achterstand ongedaan te maken maar moest buigen voor een promoverende pion.
Toen kwam alles aan op de topborden. Ik zag het somber in en dacht aan een kleine nederlaag: Peter stond niet goed en bij Oscar leek de stand nog steeds in evenwicht.
Maar ja het gaat om de fysieke en mentale hardheid aan het slot van de partij las ik in een interview van Jorden van Foreest. Nou daar gaven Oscar en Peter een sterk staaltje van. Misschien hadden de mannen van Zwartsluis toch hun stoere caps op moeten zetten die ze hebben gewonnen (zie KNSB-site).
Bij Peter had zijn aanpak veel tijd gevergd van zijn tegenstander en wist hij langzamerhand ook tegenkansen te creëren met zijn loperpaar. In tijdnood verloor de tegenstander het overzicht en een paard en wist Peter het punt binnen te halen. Chapeau!
Ook Oscar had tijdvoordeel en wist subtiel toch barstjes in het witte front te scheppen. Het eindspel met zijn sterke loper tegen een wat kreupel paard speelde hij beheerst naar winst.
Een mooie 3-1 overwinning waar hard voor is geknokt. Het team blijft daarmee al anderhalf jaar ongeslagen! Op 30 januari wacht een nieuwe uitdaging thuis: medekoploper de Combinatie

L.O.

 

 
 


MP BP 1 2 3 4
1 Zwolle-Zuid Schaakt! 1 4 5.5 -,- 2.5,- -3
2 S.V. De Combinatie 1 4 5 -,- 2.5,- 2.5,-
3 S.V. Pegasus 1 0 3 1.5,- 1.5,- -,-
4 S.V. Het Zwarte Water 1 0 2.5 -1 1.5,- -,-
 
 

 

Speler Rating 1 2 3 4 5 6 # Pt. TPR Kl. W-We
Beydals, R.B. (Robert) 1323 0 - - - - - 1 0 680 -1 -0.8
Bouter, O.F. (Oscar) 1550 1 1 - - - - 2 2 1871 0 0.78
Kraan, P. (Peter) 1495 - 1 - - - - 1 1 1886 1 0.49
Marsman, A. (Albert) 1264 - 0 - - - - 1 0 975 1 -0.35
Olthof, L. (Ludie) 1562 ½ - - - - - 1 0.5 1479 -1 -0.12
Scholma, R. (Robert) 1427 1 1 - - - - 2 2 1618 0 0.23

 

 
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
 

 

 
   
  Ronde 1e  
  S.V. Pegasus- ZZS!   1½-  
     
  ZZS !-viertal wint derby tegen Pegasus.  
 

Een nieuw seizoen voor het dappere viertal! Een klasse hoger nu na het mooie kampioenschap in de 4e klasse. En het bekende viertal van vorig seizoen is een zestal geworden want af en toe zullen ook Peter en Robert B achter de borden zitten.

De eerste wedstrijd was de derby tegen het jubilerende Pegasus in het illustere café Stroomberg. Voor de 70-jarige hadden we een bierpakketje meegebracht met o.a. bieren als Karakter en Grand Prestige. Typeringen die wel bij deze vereniging passen! Ach onze vereniging is dan nog maar een pubertje al zitten er wel erkende liefhebbers van karaktervol bier tussen.

Robert B maakte zijn debuut op bord 4 omdat Albert verhinderd was. Hij speelt ook al vaak bij de interne van Pegasus en was dus op bekend terrein. Desondanks kwam hij niet zo goed uit de opening en stond na 15 zetten met zwart onder druk.

Ik zelf was, na een bezoek aan de kaakchirurg een dag eerder, met paracetamolletjes wattig in het hoofd. Ik wou het aan bord 2 met zwart dan ook rustig aan doen: geen koffiehuisschaak maar overzichtelijke stellingen. En als de rest het goed deed tevreden zijn met een halfje. De overzichtelijke stelling lukte in het begin redelijk.

Oscar en Robert S wisten met wit aan de borden 1 en 3 toch vrij snel een prettige stand te creëren. Nog lang niet gewonnen maar wel een zeker ruimtelijk overwicht.

En toen Robert B zich mooi aan de druk van wit wist te ontworstelen en kon gaan denken aan een aanval op de witte koningsvleugel zag het er na anderhalf uur schaken best goed uit voor de pubertjes.

Dat beeld veranderde echter toen Robert B per abuis of te snel een eigen toren vastpakte waar hij beter met zijn handen vanaf had kunnen afblijven! De nu verplichte torenzet leidde tot snel verlies. Jammer voor Robert.

Gelukkig herstelde de andere Robert het evenwicht. Zijn tegenstander bracht de dame naar de damevleugel waar zij al weinig te zoeken had. En liet daarna na enkele spitsvondigheden van Robert zijn dame insluiten. Na dame winst (tegen 1 loper) was de wedstrijd in Roberts voordeel beslist al duurde het nog even voordat de tegenstander de koning omlegde. Een mooi punt voor Robert S die gewoon de lijn van vorig seizoen doortrekt.

Wie ook de goede lijn doortrekt is onze eerste bordspeler Oscar. Met een schijnstukoffer won hij een centrumpion en creëerde ook mooie aanvalskansen op de koningsvleugel via een open h lijn. Hij bouwde zijn voordeel subtiel op zijn Oscars steeds verder uit. Met een winnende mataanval van binnenvallende torens aan het slot.

Een sterke partij van Oscar en 2-1 voor ons!

In mijn eigen partij had ik kansen gekregen: de achter gebleven witte d3 pion kwam onder vuur te liggen van mijn open zwarte lijn. Dit leidde uiteindelijk tot paardwinst tegen 1 pion en wat vage witte aanvalskansen. Ach dat wattig hoofd; ik kreeg daarna een gelegenheid voor eeuwig schaak en vond het wel mooi: teamwinst zeker gesteld. (NB op de Pegasussite was in hun verslag in de eerste versie mij al een overwinning toebedeeld totdat mijn tegenstander de verslaggever erop wees dat hij er toch echt een remise uit had gesleept:dus nu geen fake news meer op de site van onze 70-jarige)

Een verdiende overwinning van ons team en een mooie start in de derde klasse! En leuk dat de pers ervan getuige was en vast mooie foto’s heeft gemaakt. Ik heb het natuurlijk over Peter van onze siteredactie die ons halverwege kwam ondersteunen.

L.O.

Voor Foto's       ( hier )

 
     
  Ronde overzicht  
 

Top