Zwolle-Zuid Schaakt!

 

(3)                  ZZS!     SOS 4-tallen (3G)
   
  Ronde 2e           16-01-2020  
  ZZS! - Zwarte Water  3 - 1  
     
 

ZZS !-viertal blijft ongeslagen!

 
 


Op 16 januari speelden wij thuis de uitgestelde wedstrijd tegen de mannen van het Zwarte Water. Ach we lijken zo’n gezellig team maar vergis je niet: zeker sinds de promotie gelden ook voor ons de keiharde wetten van de topsport. Er wordt zonder aanziens des persoons ingegrepen. Na mijn zeperd in het Kampense snelschaaktoernooi was er dan ook geen plek meer voor ondergetekende en fungeerde Robert S als teamleider a.i. Ik mocht nog net het verslag schrijven.
Robert had Peter opgeroepen om voor verwarring bij de tegenstander te zorgen: een gouden zet zou later blijken.
Het begon allemaal vrij rustig. Alleen ging het bij Albert toch vrij snel verkeerd toen hij een stuk kwijtraakte tegen 2 pionnen. De teamleider a.i. gaf daarentegen het goede voorbeeld door de partij met zwart gedegen op te zetten met steeds meer ruimtelijk voordeel als resultaat.
Aan bord 1 speelde Oscar vooralsnog een gelijk opgaande partij. En tja aan bord 2 wist Peter toch vrij snel chaos te creëren maar dan vooral in zijn eigen positie. Na 18 zetten: een dame aan de zijkant, een koning die wat hopeloos alleen in het midden bleef en ook nog 1 pion achterstand. Terwijl de tegenstander zich rustig ontwikkelde. Maar ja misschien ik overzie ik Peters geniale verwarrende aanpak.
Robert bracht de eerste beslissing: hij bouwde zijn overwicht keurig uit tot een winnende mataanval. De stand werd weer gelijk toen Albert verloor. Hij kwam nog sterk terug, wist het stuk achterstand ongedaan te maken maar moest buigen voor een promoverende pion.
Toen kwam alles aan op de topborden. Ik zag het somber in en dacht aan een kleine nederlaag: Peter stond niet goed en bij Oscar leek de stand nog steeds in evenwicht.
Maar ja het gaat om de fysieke en mentale hardheid aan het slot van de partij las ik in een interview van Jorden van Foreest. Nou daar gaven Oscar en Peter een sterk staaltje van. Misschien hadden de mannen van Zwartsluis toch hun stoere caps op moeten zetten die ze hebben gewonnen (zie KNSB-site).
Bij Peter had zijn aanpak veel tijd gevergd van zijn tegenstander en wist hij langzamerhand ook tegenkansen te creëren met zijn loperpaar. In tijdnood verloor de tegenstander het overzicht en een paard en wist Peter het punt binnen te halen. Chapeau!
Ook Oscar had tijdvoordeel en wist subtiel toch barstjes in het witte front te scheppen. Het eindspel met zijn sterke loper tegen een wat kreupel paard speelde hij beheerst naar winst.
Een mooie 3-1 overwinning waar hard voor is geknokt. Het team blijft daarmee al anderhalf jaar ongeslagen! Op 30 januari wacht een nieuwe uitdaging thuis: medekoploper de Combinatie

L.O.

 

 
 


MP BP 1 2 3 4
1 Zwolle-Zuid Schaakt! 1 4 5.5 -,- 2.5,- -3
2 S.V. De Combinatie 1 4 5 -,- 2.5,- 2.5,-
3 S.V. Pegasus 1 0 3 1.5,- 1.5,- -,-
4 S.V. Het Zwarte Water 1 0 2.5 -1 1.5,- -,-
 
 
Speler Rating 1 2 3 4 5 6 # Pt. TPR Kl. W-We
Beydals, R.B. (Robert) 1323 0 - - - - - 1 0 680 -1 -0.8
Bouter, O.F. (Oscar) 1550 1 1 - - - - 2 2 1871 0 0.78
Kraan, P. (Peter) 1495 - 1 - - - - 1 1 1886 1 0.49
Marsman, A. (Albert) 1264 - 0 - - - - 1 0 975 1 -0.35
Olthof, L. (Ludie) 1562 ½ - - - - - 1 0.5 1479 -1 -0.12
Scholma, R. (Robert) 1427 1 1 - - - - 2 2 1618 0 0.23
 
     
  Ronde overzicht  
 

Top

 
 

 

 
   
  Ronde 1e  
  S.V. Pegasus- ZZS!   1½-  
     
  ZZS !-viertal wint derby tegen Pegasus.  
 

Een nieuw seizoen voor het dappere viertal! Een klasse hoger nu na het mooie kampioenschap in de 4e klasse. En het bekende viertal van vorig seizoen is een zestal geworden want af en toe zullen ook Peter en Robert B achter de borden zitten.

De eerste wedstrijd was de derby tegen het jubilerende Pegasus in het illustere café Stroomberg. Voor de 70-jarige hadden we een bierpakketje meegebracht met o.a. bieren als Karakter en Grand Prestige. Typeringen die wel bij deze vereniging passen! Ach onze vereniging is dan nog maar een pubertje al zitten er wel erkende liefhebbers van karaktervol bier tussen.

Robert B maakte zijn debuut op bord 4 omdat Albert verhinderd was. Hij speelt ook al vaak bij de interne van Pegasus en was dus op bekend terrein. Desondanks kwam hij niet zo goed uit de opening en stond na 15 zetten met zwart onder druk.

Ik zelf was, na een bezoek aan de kaakchirurg een dag eerder, met paracetamolletjes wattig in het hoofd. Ik wou het aan bord 2 met zwart dan ook rustig aan doen: geen koffiehuisschaak maar overzichtelijke stellingen. En als de rest het goed deed tevreden zijn met een halfje. De overzichtelijke stelling lukte in het begin redelijk.

Oscar en Robert S wisten met wit aan de borden 1 en 3 toch vrij snel een prettige stand te creëren. Nog lang niet gewonnen maar wel een zeker ruimtelijk overwicht.

En toen Robert B zich mooi aan de druk van wit wist te ontworstelen en kon gaan denken aan een aanval op de witte koningsvleugel zag het er na anderhalf uur schaken best goed uit voor de pubertjes.

Dat beeld veranderde echter toen Robert B per abuis of te snel een eigen toren vastpakte waar hij beter met zijn handen vanaf had kunnen afblijven! De nu verplichte torenzet leidde tot snel verlies. Jammer voor Robert.

Gelukkig herstelde de andere Robert het evenwicht. Zijn tegenstander bracht de dame naar de damevleugel waar zij al weinig te zoeken had. En liet daarna na enkele spitsvondigheden van Robert zijn dame insluiten. Na dame winst (tegen 1 loper) was de wedstrijd in Roberts voordeel beslist al duurde het nog even voordat de tegenstander de koning omlegde. Een mooi punt voor Robert S die gewoon de lijn van vorig seizoen doortrekt.

Wie ook de goede lijn doortrekt is onze eerste bordspeler Oscar. Met een schijnstukoffer won hij een centrumpion en creëerde ook mooie aanvalskansen op de koningsvleugel via een open h lijn. Hij bouwde zijn voordeel subtiel op zijn Oscars steeds verder uit. Met een winnende mataanval van binnenvallende torens aan het slot.

Een sterke partij van Oscar en 2-1 voor ons!

In mijn eigen partij had ik kansen gekregen: de achter gebleven witte d3 pion kwam onder vuur te liggen van mijn open zwarte lijn. Dit leidde uiteindelijk tot paardwinst tegen 1 pion en wat vage witte aanvalskansen. Ach dat wattig hoofd; ik kreeg daarna een gelegenheid voor eeuwig schaak en vond het wel mooi: teamwinst zeker gesteld. (NB op de Pegasussite was in hun verslag in de eerste versie mij al een overwinning toebedeeld totdat mijn tegenstander de verslaggever erop wees dat hij er toch echt een remise uit had gesleept:dus nu geen fake news meer op de site van onze 70-jarige)

Een verdiende overwinning van ons team en een mooie start in de derde klasse! En leuk dat de pers ervan getuige was en vast mooie foto’s heeft gemaakt. Ik heb het natuurlijk over Peter van onze siteredactie die ons halverwege kwam ondersteunen.

L.O.

Voor Foto's       ( hier )

 
     
  Ronde overzicht  
 

Top