Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links
Externe Competitie 2014-2015
ZZS! 2 ZZS! 1

Djengis van Nek
tel:06-39724640

Karel Schoenmaker
038-4601311
14-10/21-10   Ronde 1   23-10-2014   Ronde 1  
13-11-2014   Ronde 2   10-11-2014   Ronde 2  
11-12-2014   Ronde 3   09-12-2014   Ronde 3  
13-01-2015   Ronde 4   15-01-2015   Ronde 4  
12-02-2015   Ronde 5   10-02-2015   Ronde 5  
13-03-2015   Ronde 6   05-03-2015   Ronde 6  
21-04-2015   Ronde 7   16-04-2015   Ronde 7  
Archeif 2013-2014

 

 

 

 

 

 

Top


Ronde7
Uitslag - ZZS! 2 - Meppel 4 :    5½ - ½

Onvolprezen speelt zich veilig tijdens slotronde

Tijdens de traditionele slotronde heeft het onvolprezen 2e van Zwolle Zuid Schaakt! zich definitief veilig gespeeld en handhaving in de de 3e klasse afgedwongen. Theoretisch kon dit team immers nog degraderen maar met een klinkende 5 ½ - ½ werd Meppel 4 gedecideerd op zij gezet en was de handhaving definitief een feit. Daarmee zijn de doelstellingen van de roemruchte club uit Zuid gehaald, promotie van het 1e naar de 1e klasse en2014-2015 handhaving van het onvolprezen 2e in de 3e klasse, voorwaar weer een jaar om op te schrijven in de analen van deze volksclub uit Zuid! Als 1e was Bert binnen een uur klaar met zijn tegenstander, daarna duurde het even maar ook Robert schoof zijn tegenstander bekwaam van het bord. Daarmee was het pleit al beslecht want het gezelschap moest nog 1 ½ bordpunt halen voor handhaving De anderen konden vanaf dat moment dus vrij spelen en dit resulteerde in een overwinning voor Djengis, een remise voor Roel en winst voor Oscar en Ruben. Niet toevallig was Ruben ook de laatste van 36 schakers die nog bezig was met zijn tegenstander, de aanwezige pers vergeleek hem met Dirk Kuyt die ook altijd maar door gaat. De matadoren lieten zich na afloop de drank goed smaken en keerden voldaan huiswaarts.

De mental coach werd voorafgaand aan het duel nog even in het zonnetje gezet en bedankt voor al zijn inspanningen en geduld met het team, wat in dankbaarheid en overrompeld door hem aanvaard werd, de aanwezige pers werd verzekerd dat hij er ook zeker volgend seizoen weer bij zal zijn.

Al met al was het een goed en geslaagd seizoen. Uw verslaggever wenst alle lezers van deze verslagen alvast een zeer goede zomer vakantie toe en hopelijk tot volgend seizoen waar weer veel dames zullen worden geslagen, paarden dol worden en torens op de loop gaan.

Uw verslaggever, RM

 

 

 

Top


Ronde6
Uitslag - ZSG 3 - ZZS! 2. :    3½ - 2½

Onvolprezen 2e doet zich zelf te kort in Zwolse derby.

In een werkelijk zinderend gevecht heeft het onvolprezen 2e team van ZZS, zich zelf tekort gedaan door te verliezen van stadgenoot ZSG. Het team heeft als leeuwen gevochten, maar kwam op het eind een puntje te kort voor de winst en verloor het nipt met 3 1/2 tegen 2 1/2. En waardoor? Zelfoverschatting is de meest voor de hand liggende term, er werd op een gegeven moment gesproken over: “we gaan zo even wat te eten halen als we klaar zijn”. En dat is natuurlijk niet de juiste instelling.

Dit terwijl het begin zeer , zeer goed was. Peter op bord 6 wist een werkelijk schitterende stelling uit te bouwen tot 2 vrij pionnen en speelde dit bekwaam uit en de 1e winstpartij was in de tas, daarna kwam Bert op bord tot een remise, meer zat er ook inderdaad niet in, maar toen daarna Oscar werkelijk vanuit het niets oud clubgenoot Jan Kruisselbrink mat zette dacht de interim captain dat de buit binnen was, want immer stond Djengis op bord 4 zwaar gewonnen en knokte Ruben op bord 1 lekker door. Jammer was alleen wel dat Robert het verlies van 2 pionnen op bord 2 niet meer kon goed maken en daardoor verloor. En toen stond het dus weer gelijk!! Maar er leek niets aan de hand, want alle tekenen wezen op een winst op bord 4 in zuids voordeel, maar........ door een blunder werd er opeens een toren weggegeven en was het snel daarna over, Ruben streed nog dapper door, maar moest uiteindelijk in de klok zijn meerdere erkennen.

Het team heeft geknokt als leeuwen, maar heeft het zich zelf nodeloos moeilijk gemaakt waardoor het definitieve veilig spelen nu bij de slotronde zal moeten gebeuren. Uw verslaggever wil dan ook graag van dit medium gebruik maken om de spelers van het 1e op te roepen naar deze slotronde te komen om het onvolprezen 2e te ondersteunen bij de slotronde in Berkum op 21 april.

Al met al was het een weer een gedenkwaardige derby tussen de 2 zwolse grootmachten, het vervolg komt tijdens de slotronde in 2A wanneer het 2e van ZSG tegen het 1e van ZZS zal aantreden voor het kampioenschap, wat door de dienst van O&O in zuids voordeel een extra lading heeft gekregen. Onnodig te zeggen dat uw verslaggever ook daarbij aanwezig zal zijn.

Uw verslaggever, RM

Ronde 6
KLASSE 3B MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8
1.
Twello 10 24 ½ xx 2 6 4
2.
Pegasus 9 24 xx 3 4
3.
ZSG 3 8 21 4 3 xx 3 5
4.
D & Z en O & O 3 7 18½ 3 xx 4 4
5.
ZZS! 2 4 16½ 2 xx
6.
Het Zwarte Water 4 14 ½ xx 2 4
7.
Meppel 4 4 12½ 0 2 1 2 4 xx
8.
Ons Genoegen 2 13 2 2 xx

 

http://osbo.nl/competitie/uitslag klik op poule 3B

 

Top


Ronde5
Uitslag - ZZS! 2 - Het Zwarte Water :    4½ - 1½

Onvolprezen 2e zet belangrijke stap in degradatie strijd!!!!

Het onvolprezen heeft zichzelf vanavond een zeer goede dienst bewezen door afgetekend te winnen van mede degradatie kandidaat “Het Zwarte Water uit” Zwartsluis. In wijkcentrum de Pol werd de tegenstander gedecideerd met 4 ½ tegen 1 ½aan de kant gezet, waarmee het team nu zo goed als veilig is voor degradatie. Het duurde echter lang voordat er enige tekening in de strijd kwam, want juist de “jonge leeuwen”, Ruben en Robert op de borden 4 en 5 waar de teamleider hoge verwachtingen van had kwamen door goed spel van hun tegenstanders niet verder als een remise. Gelukkig had Bert ondertussen al een verschil gemaakt door zijn tegenstander met zijn favoriete witte stukken van het bord te schuiven. Om half 11 stond het dus 1 ½ tegen een ½. Toch duurde het nog lang voordat de uiteindelijke beslissing viel, want ook Roel op bord 3 kwam niet verder als remise. Zoals de laatste tijd te doen gebruikelijk was het weer Oscar die uiteindelijk het winnende punt binnen sleepte, dat Djengis daarna nog doorspeelde voor de eer en rating is prijzenswaardig en tekenend voor de teamgeest bij dit 6 tal, hij won uiteindelijk ook de partij waarmee de einduitslag van 4 ½ tegen 1 ½ een feit was.

Onnodig te zeggen dat de matadoren zich daarna het vocht in de kantine goed lieten smaken!! Door de teamleider werd nog een poging gewaagd om ensemble alvast geestelijk voor te bereiden op de derby tegen ZSG, maar dit ging jammerlijk verloren in het feestgedruis. Uw verslaggever heeft zich weer goed vermaakt bij het gezelligste team in de OSBO competitie en zal het gezelschap dan ook op de voet blijven volgen bij de a.s derby, maar heeft er het volste vertrouwen in, want nu kan er immers vrij uit gespeeld worden.

Uw verslaggever, RM

 

http://osbo.nl/competitie/uitslag klik op poule 3B

 

Top


Ronde4
Uitslag - O&O en Denk - ZZS! 2:    4 - 2

Onnodig verlies voor onvolprezen 2e.

Het onvolprezen 2e van ZZS heeft vanavond een volstrekt onnodige nederlaag geleden tegen het combinatieteam van O&O en Denk en Zet. Als eerste moest Gino op bord 5 het hoofd buigen voor zijn tegenstander nadat hij een foute zet had gedaan, wat zijn tegenstander bekwaam uitspeelde, daarna was ook Ron op bord 6 aan de beurt nadat hij tegen een tegenstander met een dubbel zo hoge rating lange tijd gelijkwaardig stond, maar na een onnodig stuk verlies was het afgelopen. Op bord 3 deed Ruben nog iets terug door zijn partij netjes uit te schuiven, Djengis bracht de spanning helemaal terug door de gelijkmaker te scoren, maar in tijdnood vonden zowel Bert als Oscar hun waterloo. De stemming bleef echter goed, wat best bewonderenswaardig genoemd mag worden gezien het bijzonder onsportieve gedrag van de tegenstanders. Zo werd er zeer intermitterend gedrag vertoond bij het kijken naar de partijen en ongevraagd commentaar geleverd:”hij kan beter opgeven, wat een domme zet”, zijn slechts een paar voorbeelden. Ook de scheidsrechter was in geen velden of wegen te bekennen, waardoor de teamleider vrij spel had om zich met allerlei partijen te bemoeien en dat dan ook vrij uit deed. On reglementaire zetten werden niet waargenomen en als iemand van ZZS daar wat van zei werd hij gemaand om stil te zijn, kortom geen geslaagde avond. Het 6 tal uit Zwolle verliet Hattem echter ongebroken en is vastbesloten deze nederlaag bij de volgende wedstrijd uit te wissen en uw verslaggever heeft er geen twijfel over dat dit gaat gebeuren.

Uw verslaggever, RM

 

http://osbo.nl/competitie/uitslag klik op poule 3B

 

 

Top


Ronde3
Uitslag ZZS! 2 - Ons Genoegen 1:    4½ - 1½

Het lek boven?

Op donderdag11 december stond de competitiewedstrijd ZZS! 2 – Ons Genoegen 1 op het programma. In een afgeladen “de Pol” er waren behalve de teams en scheids nog welgeteld 4 andere schakers en een “scout” (hierover later meer.) Overigens dat was om 20:15. Om 19:45 waren de tegenstanders keurig op tijd en Oscar en ik. Maar verder nog geen teamgenoot te bekennen. Ja wel “een bunch of” jeugdspelers, die ook maar niet weg wouden gaan. Oscar kon 10 minuten later dan de rest (inmiddels bijna half negen) “fris” aan zijn partij beginnen…. Moest ik hun maar vragen in te vallen? Zou het allemaal goed komen vanavond? Wedstrijdformulieren waren er ook al niet dus dan maar op een kladblaadje. Gelukkig waren de tegenstanders zo sportief om de borden op te zetten. En de tijd? Ik heb de klokken maar op 1h40 + 10s bonus gezet. Was daarmee zelf degene die de spanning uiteindelijk op de klok bracht want mijn partij ging door tot de late uurtjes. Maar ik win wel! En zo ook Oscar naast me. Maar toegegeven hier zag het er eerder vanavond niet naar uit. Ik zag hoe ik (minstens) een kwaliteit dreigde te verliezen en de partij tussen de 94-jarige Onsgenoeger en Oscar speelde zich af in het vak h6-f6-f8-h8, vlak voor Oscar zijn koning dus. Ondertussen had Walter al verrassend verloren en Robert remise gespeeld. Bert en Roel wonnen vervolgens wel. Later op de avond was de strijd op het bord van Oscar verplaatst naar het vak f1-f3-h3-h1. En daar ging de beste man uiteindelijk uitgeput mat. Maar toch hulde voor zijn prestatie, ik zie het me nog niet doen. (Over ruim 40 jaar misschien wel natuurlijk(?), blijven oefenen is het parool) Ondertussen bleek dat mijn tegenstander de kwaliteit had gelaten voor wat hij was en ging voor méér. En dat zal je altijd zien, dat wordt dan minder… Hij verloor een loper tegen een pion. En in een bloedstollend eindspel met tijdnood een overwinning voor Peter. 4,5 – 1,5 dus al met al. Een uitslag die bekend voorkomt.

We kijken al uit naar de volgende ontmoeting uit bij D&Z en O&O 3 op dinsdag 13 januari. Ik zelf zal er dan niet bij kunnen zijn, maar ik vertrouw erop dat onze echte teamcoach en jonge vader Djengis onze opgaande lijn voortzet…..

Uw invaller reporter en teamleider:

PK

O ja over die scout: Een scout van Pegasus kwam kijken of er in de aankomende transfermarkt nog materiaal was voor hun vereniging? Maar toen bleek dat hij vooralsnog alleen zichzelf aanbood aan ZZS! Als dat doorgaat zullen wij ons na de kerstvakantie versterken in de competitie met Ido Bijl. Wij kunnen die versterking zeker gebruiken. Nog even de plooien gladstrijken met Pegasus, want ik geloof dat zij nu nog zijn OSBO contributie betalen, maar hij heeft daar nog geen competitiewedstrijd gespeeld dus ik denk dat hij wel “speelgerechtigd” zal zijn om voor ZZS uit te komen…

 

MEPPEL 4 HET ZWARTE WATER 4 – 2
TWELLO D & Z EN O & O 3 4½ – 1½
ZZS! 2 ONS GENOEGEN 4½ – 1½

ZZS! 2 ONS GENOEGEN 13-12-14
1. Roel Broeksma H. Lebbink 1 0
2. Bert van Drongelen J.te Linde 1 0
3. Robert Scholma Hans Marcus ½ ½
4. Walter Borter WH van de Nieuwehuizen 0 1
5. Oscar Bouter Dirk van Rikxoort 1 0
6. Peter Kraan AH Regelink 1 0

 

KLASSE 3B MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Twello 6 13 xx                     4
2. Pegasus 4 10      xx                    
3. Meppel 4 4           xx 2      4     
4. D & Z en O & O 3 3      4 xx           3     
5. ZZS! 2 2           xx          
6. Het Zwarte Water 2 6      ½ 2           xx     
7. ZSG 3 1                3      xx     
8. Ons Genoegen 0 6 2                     xx

 

 

  ZZS! 2  RO 1 2 3 N W KL  RC TPR W-WE
1. Roel Broeksma 1607 - ½ 1 2 2z 1690 1883 0,72
2. Djengis van Nek 1712 0 - - 1 0 1w 1739 1533 -0,46
3. Bert van Drongelen 1658 - 0 1 2 1 2w 1757 1757 0,23
4. Walter Borter 1485 ½ 0 0 3 ½ 1Z 1557 1281 -0,79
5. Oscar Bouter 1462 1 1 1 3 3 1w 1693 1964 2,36
6. Robert Scholma - 0 ½ 2 ½ 2z 1588 1396
7. Gino Massaro 1440 0 - - 1 0 1w 1665 1360 -0,22
8. Peter Kraan 1447 0 0 1 3 1 1w 1516 1393 -0,23
9. Djengis van Nek 873 0 - - 1 0 1Z 1558 1023 -0,01

 

http://osbo.nl/competitie/uitslag klik op poule 3B

 

 

 

Top


Ronde2
Uitslag ZZS! 2 tegen Pegasus :    1½ - 4½

Valse start Onvolprezen 2e!!

Het begint erop te lijken dat ook het onvolprezen 2e team van ZZS! begint te lijden onder het zgn “Guus Hiddink syndroom”. Immers na wisseling van de teamleiders is er in dit seizoen nog geen wedstrijd gewonnen. Het zal toch niet zo zijn dat de altijd zo geroemde spirit in dit team een klap heeft gekregen van de wisseling, tot nu toe zijn de gelederen nog gesloten, maar als de huidige tendens zit voort zet is het nog maar zeer de vraag hoe lang dit het geval zal blijven. Er gaan al voorzichtige stemmen op om de 1e teamleider, degene die het team in de eerste paar seizoenen op de rit heeft gekregen weer de kar te laten trekken. Tot nu toe hult deze zich echter in stilzwijgen.

De wedstrijden.
De 1e partij in en tegen Twello ging verloren met 4 1/2 tegen 1 1/2. Nu was hier nog de oorzaak voor aan te wijzen dat de wedstrijd in tweeën moest worden gespeeld en dat het team zich dus niet aan elkaar kon optrekken, maar ook de 2e wedstrijd thuis tegen Pegasus ging met dezelfde cijfers verloren, terwijl hier het team in de sterkste opstelling kon aantreden, dit mag gerust een teken aan de wand worden genoemd. Lichtpunt in beide wedstrijden was Oscar, die in beide partijen als enige de volle winst wist te pakken.

Het is te hopen dat de teamleider(s) de zaak weer snel op de rit kunnen krijgen, anders begint ongetwijfeld de zo gevreesde 5e colonne binnen ZZS zich te roeren en mensen die al wat langer lid zijn weten waar dat toe kan leiden!!!

Uw verslaggever,

RM

 

http://osbo.nl/competitie/uitslag klik op poule 3B

 

 

 

 

 

Top


Ronde1
Uitslag Twello SV tegen ZZS! 2 :    4½ - 1½

http://osbo.nl/competitie/uitslag klik op poule 3B

 

 

 

Top