Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links


 


2019-02-14_OSBO-cup

OSBO-cup

Dit seizoen is alles anders. Wij spelen in de SOS-competitie met een achttal en een viertal, in de KNSB met een team en we doen mee in de KNSB-bekercompetitie en de strijd om de OSBO-cup. Deze week drie van dit soort evenementen: afgelopen zaterdag spelen tegen Tjonger Aa Linde voor de KNSB, deze week uit tegen Pegasus en nu in de OSBO-cup tegen Wageningen. Voor de OSBO-cup hebben zich dit seizoen slechts 13 teams ingeschreven. Onbegrijpelijk dat er zo weinig interesse is in deze prachtige bokaal!

Onze tegenstanders zijn mooi op tijd aanwezig. In de bar worden de opstellingen uitgewisseld en wordt geloot voor de kleur; dat bepaalt dat Wageningen wit aan bord 1 en 3 heeft. We spelen met Yurian, Jan, Emile en Karel. Zodra de jeugd de zaal uit is beginnen we aan dit mooie avontuur. Na een kort welkom begint de strijd.

De openingen verlopen grotendeels rustig. Yurian heeft wat meer ruimte vanuit damegambiet, Karel oogt gelijk tegen een Spanjaard en Emile speelt een paard naar f5 en lijkt te gaan aanvallen. Alleen bij Jan staat het bord direct in vuur en vlam. Jan staat 2 pionnen voor en als de opening klopt heeft hij een forse plus, ik kan weinig zeggen over deze complex en onoverzichtelijk ogende stelling. Tegen kwart voor tien komt er enige tekening in de strijd. Emile heeft nog steeds een plusje door ruimtevoordeel en een lastig paard op f5. Bij Jan zijn de dames geruild en heeft hij nog één pion meer. Karel krijgt een vrijpion op de a-lijn waarvan het maar afwachten is of dat iets voorstelt. Yurian wint juist op dit moment een stuk, dat lijkt dus wel goed te gaan. Een half uur later heeft Yurian nog steeds een stuk tegen een pion. De vrijpion van Karel is inmiddels op a4 aangeland. Emile is lekker aan het persen, en het vervelende paard staat nog steeds op f5. Bij Jan lijken de zaken minder te gaan. Hij heeft nog wel een pion meer, maar de pionnen van wit zien er een stuk gezonder uit; eentje is een ondersteunde vrijpion en de koning van wit staat ook een stuk beter. Inschatting nu ongeveer 2-2 dus.

Een tiental minuten later zie ik dat de partij bij Jan is afgelopen. Als er naar toeloop meldt Jan dat hij gewonnen heeft. Gerbert moet dus een behoorlijke steek hebben laten vallen tegen Jan, en een behoorlijke meevaller voor ons (1-0). Bij Yurian zie dat zijn tegenstander iets handiger heeft gemanoeuvreerd met zijn stukken (vooral de paardendressuur oogt goed) en dat hij materiaal terug gaat winnen. Emile neemt de pion op d6 nu vol onder vuur. Karel heeft een toren geruild en het lijkt erop dat de a-pion gaat promoveren, wel heeft Joost mooi ogende tegenkansen om de zwarte monarch aan te vallen.

Om even na elf uur is het tweede punt binnen voor ons. Emile heeft blijkbaar de pion op d6 verorberd, in de slotstelling zijn de witte torens op de 7e rij actief geworden en gaat zwart fors materiaal verliezen (2-0). En dan kom de spannende eindspelfase aan. Ik heb alleen mijn eigen partij kunnen volgen. Op enig moment hoor ik van de medespelers dat Yurian in tijdnood er vanaf is gezet. Mooi gecounterd van Wouter dus, maar wel een tegenvaller voor ons (2-1). Bij Karel promoveert de a-pion en dit lijkt fors materiaal te winnen. Nadat de kruitdampen van de promotie en de tegenaanval van zwart zijn opgetrokken resteert een lastig eindspel met KDT4pi voor Karel vs KDP6pi voor Joost. Als Joost de pionnen op het bord weet te houden moet wit wel iets beter staan. Het duurt even voordat de toren en de dame van Karel een beetje handig samenwerken, maar met medewerking van Joost, die gelukkig niet al te hard aandringt - op een moment laat hij een kans op groot voordeel onbenut-, lukt dat. Karel wint eerst een pion, en als Joost beluit de dames te ruilen gaat de laatste pion voorsprong van Joost er vanaf. In het eindspel (en ook heftige tijdnood) komt er nog wel een mooi patvalletje in de stelling, maar daar loopt Karel omheen en wint tegen twaalf uur (3-1).

Resumé: een prachtige wedstrijd, op alle borden is felle strijd geleverd en konden de schaaktoeschouwers genieten van zowel ijzersterke zetten en manoeuvres met mooie finesses alsook van baggerzetten en gemiste kansen. Op 3 van de 4 borden waren andere uitslagen ook mogelijk geweest, en dat maakte de uitslag van de wedstrijd onzeker, spannend, mooi en interessant voor adrenalinejunks . De tweede ronde is direct de kwartfinale. Als we die een keer overleven (volgens mij zijn we de afgelopen jaren telkens in de 2e ronde uitgeschakeld ) gaan we naar de finaledag in Arnhem. Dat moeten we ook een keer meemaken.

K.S.

In de kwartfinale hebben we uit tegen Schaakstad Apeldoorn geloot.

ZZS Wageningen
Schoenmaker, K.A. 1963 Hooghiemstra, J.L. 1764 z-w 1 - 0
Hoogterp, E.R. 1870 Vegter, L.J. 1516 w-z 1 - 0
Bongaerts, J.G.C. 1845 Kets, G.A. 1478 z-w 1 - 0
Harjono, Y. 1742 Bus, W.M. 1517 w-z 0 - 1
Gem. Rating: 1855 Gem. Rating: 1569 3 – 1

Foto's     Klik hier