Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links


  Ronde 2e
2019-04-13_OSBO-cup


 
 

Schaakstad Apeldoorn – ZZS!      -

Voor de 2e ronde en tevens de kwartfinale van de OSBO-cup werden we gekoppeld aan Apeldoorn, een team dat ook bij ons in de SOS competitie zit en een team heeft waar mogelijkheden liggen om naar de halve finale door te gaan, mits in de sterkste opstelling. De sterkste opstelling lukte niet helemaal, Karel had nog teveel last van de hersenschudding en daarom mocht ondergetekende invallen die ook maar meteen tot teamleider voor één keer werd gebombardeerd. Na wat overleg over de opstelling werd toch besloten om op sterkte te gaan zitten en niet een tactische opstelling te proberen. Uit de loting kwam dat we op bord 1 met zwart spelen. Tijd om te beginnen: Al snel werd duidelijk dat het een lastige avond zou worden. Emile kreeg een betonopening tegen zich, de tegenstander van Jan ging de denktank in, dat deed hij eerder dit seizoen ook al tegen mij, dus weinig nieuws. Bert offerde een pion, maar kreeg niet veel spel en zelf kwam ik iets gedrukt te staan waar de tegenstander een makkelijker plan had. Rond een uur of 10 kwamen de eerste uitslagen binnen, Emile ging wat forceren en creëerde een paar open lijnen, maar de tegenstander kon er ook gebruik van maken. Emile probeerde de Dame weg te drijven, maar vergat even de onderste lijn en werd daar mat gezet. Bert was ondertussen ook een kwaliteit kwijtgeraakt en probeerde het nog te verdedigen, maar werd langzaam weggeschoven en moest ook opgeven. 2-0 achter en dat betekend dat de rest moest winnen. Bij Jan was nog niet veel gebeurd maar de tegenstander al wel in tijdnood. Bij mij kwam de stelling wat meer tot leven, er kwamen wat trucjes in en met een vork dreigde ik een kwaliteit te verliezen. Maar door een tussenzet kon dat voorkomen worden en moesten er offers en tegenoffers gedaan worden om een remise eindspel te bereiken waarin ik iets beter sta. Maar al op de eerste zet van de combinatie maar de tegenstander een fout en stukverlies leidde meteen tot opgave. Mijn tegenstander zat nog te mopperen dat hij gewonnen stond en een stom foutje maakte, zelf vond ik het wel meevallen en de computer gaf mij gelijk. Hij had nooit gewonnen gestaan. Alle ballen op Jan dus die moest winnen om er een verlenging met snelschaken uit te slepen. Toen ik dat aan Bert en tegenstandster vertelde stopten die meteen met bier drinken, er moest misschien nog geschaakt worden, slik. Bij Jan kwam ondertussen de zetten snel vanwege de tijdnood. Helaas verdwenen de stukken ook snel van het bord en ontstond er een remise eindspel waar geen aan te behalen viel. Dat bleek te kloppen en nadat alle stukken er af waren kon er niets anders dan remise besloten worden. Hierdoor een nipte nederlaag, erg jammer omdat het een uitgelezen kans was om de finaledag te halen. In de sterkste opstelling was het misschien gelukt, maar achteraf is mooi praten. Volgend jaar gaan we weer een nieuwe poging doen, dan gaat het vast lukken!

A.K.

 

 
Schaakstad Apeldoorn ZZS
Tangarife Ramirez, G. 1931 Hoogterp, E.R. 1870 w-z 1 - 0
Braun, S.C. 1739 Bongaerts, J.G.C. 1845 z-w ½ - ½
Hijl, V.S.M. 1688 Drongelen van, B. 1744 w-z 1 - 0
Jacobsen, R.F.J. 1587 Kluijfhout, A.A. 1665 z-w 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1736 Gemiddelde Rating: 1781 -

 

T ZZS! 1 Ro 1 2 3 4 5 N W Brd kl Rc TPR W-We
1. Karel Schoenmaker 1984 1 0 - - - 2 1 1 2w 1578 1578 -418
2. Emile Hoogterp 1900 1 ½ - - - 2 2 2z 1623 1816 98
3. Yurian Harjono 1774 - 0 - - - 1 0 3 1w 1936 1136 -254
4. Bert van Drongelen 1756 1 - - - - 1 1 3 1w 1442 2242 161
5. Anthon Kluijfhout 1656 1 0 - - - 2 1 4 2z 1626 1626 13

 

  Ronde 1e   
 


2019-02-14_OSBO-cup

OSBO-cup

Dit seizoen is alles anders. Wij spelen in de SOS-competitie met een achttal en een viertal, in de KNSB met een team en we doen mee in de KNSB-bekercompetitie en de strijd om de OSBO-cup. Deze week drie van dit soort evenementen: afgelopen zaterdag spelen tegen Tjonger Aa Linde voor de KNSB, deze week uit tegen Pegasus en nu in de OSBO-cup tegen Wageningen. Voor de OSBO-cup hebben zich dit seizoen slechts 13 teams ingeschreven. Onbegrijpelijk dat er zo weinig interesse is in deze prachtige bokaal!

Onze tegenstanders zijn mooi op tijd aanwezig. In de bar worden de opstellingen uitgewisseld en wordt geloot voor de kleur; dat bepaalt dat Wageningen wit aan bord 1 en 3 heeft. We spelen met Yurian, Jan, Emile en Karel. Zodra de jeugd de zaal uit is beginnen we aan dit mooie avontuur. Na een kort welkom begint de strijd.

De openingen verlopen grotendeels rustig. Yurian heeft wat meer ruimte vanuit damegambiet, Karel oogt gelijk tegen een Spanjaard en Emile speelt een paard naar f5 en lijkt te gaan aanvallen. Alleen bij Jan staat het bord direct in vuur en vlam. Jan staat 2 pionnen voor en als de opening klopt heeft hij een forse plus, ik kan weinig zeggen over deze complex en onoverzichtelijk ogende stelling. Tegen kwart voor tien komt er enige tekening in de strijd. Emile heeft nog steeds een plusje door ruimtevoordeel en een lastig paard op f5. Bij Jan zijn de dames geruild en heeft hij nog één pion meer. Karel krijgt een vrijpion op de a-lijn waarvan het maar afwachten is of dat iets voorstelt. Yurian wint juist op dit moment een stuk, dat lijkt dus wel goed te gaan. Een half uur later heeft Yurian nog steeds een stuk tegen een pion. De vrijpion van Karel is inmiddels op a4 aangeland. Emile is lekker aan het persen, en het vervelende paard staat nog steeds op f5. Bij Jan lijken de zaken minder te gaan. Hij heeft nog wel een pion meer, maar de pionnen van wit zien er een stuk gezonder uit; eentje is een ondersteunde vrijpion en de koning van wit staat ook een stuk beter. Inschatting nu ongeveer 2-2 dus.

Een tiental minuten later zie ik dat de partij bij Jan is afgelopen. Als er naar toeloop meldt Jan dat hij gewonnen heeft. Gerbert moet dus een behoorlijke steek hebben laten vallen tegen Jan, en een behoorlijke meevaller voor ons (1-0). Bij Yurian zie dat zijn tegenstander iets handiger heeft gemanoeuvreerd met zijn stukken (vooral de paardendressuur oogt goed) en dat hij materiaal terug gaat winnen. Emile neemt de pion op d6 nu vol onder vuur. Karel heeft een toren geruild en het lijkt erop dat de a-pion gaat promoveren, wel heeft Joost mooi ogende tegenkansen om de zwarte monarch aan te vallen.

Om even na elf uur is het tweede punt binnen voor ons. Emile heeft blijkbaar de pion op d6 verorberd, in de slotstelling zijn de witte torens op de 7e rij actief geworden en gaat zwart fors materiaal verliezen (2-0). En dan kom de spannende eindspelfase aan. Ik heb alleen mijn eigen partij kunnen volgen. Op enig moment hoor ik van de medespelers dat Yurian in tijdnood er vanaf is gezet. Mooi gecounterd van Wouter dus, maar wel een tegenvaller voor ons (2-1). Bij Karel promoveert de a-pion en dit lijkt fors materiaal te winnen. Nadat de kruitdampen van de promotie en de tegenaanval van zwart zijn opgetrokken resteert een lastig eindspel met KDT4pi voor Karel vs KDP6pi voor Joost. Als Joost de pionnen op het bord weet te houden moet wit wel iets beter staan. Het duurt even voordat de toren en de dame van Karel een beetje handig samenwerken, maar met medewerking van Joost, die gelukkig niet al te hard aandringt - op een moment laat hij een kans op groot voordeel onbenut-, lukt dat. Karel wint eerst een pion, en als Joost beluit de dames te ruilen gaat de laatste pion voorsprong van Joost er vanaf. In het eindspel (en ook heftige tijdnood) komt er nog wel een mooi patvalletje in de stelling, maar daar loopt Karel omheen en wint tegen twaalf uur (3-1).

Resumé: een prachtige wedstrijd, op alle borden is felle strijd geleverd en konden de schaaktoeschouwers genieten van zowel ijzersterke zetten en manoeuvres met mooie finesses alsook van baggerzetten en gemiste kansen. Op 3 van de 4 borden waren andere uitslagen ook mogelijk geweest, en dat maakte de uitslag van de wedstrijd onzeker, spannend, mooi en interessant voor adrenalinejunks . De tweede ronde is direct de kwartfinale. Als we die een keer overleven (volgens mij zijn we de afgelopen jaren telkens in de 2e ronde uitgeschakeld ) gaan we naar de finaledag in Arnhem. Dat moeten we ook een keer meemaken.

K.S.

In de kwartfinale hebben we uit tegen Schaakstad Apeldoorn geloot.

ZZS Wageningen
Schoenmaker, K.A. 1963 Hooghiemstra, J.L. 1764 z-w 1 - 0
Hoogterp, E.R. 1870 Vegter, L.J. 1516 w-z 1 - 0
Bongaerts, J.G.C. 1845 Kets, G.A. 1478 z-w 1 - 0
Harjono, Y. 1742 Bus, W.M. 1517 w-z 0 - 1
Gem. Rating: 1855 Gem. Rating: 1569 3 – 1

Foto's     Klik hier