Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links


Let op als je op ( hier ) klikt
gaat het in een ander tabblad open
om terug te kommen gewoon weg klikken dat tapblad

 

Verslag speciale avond    30-10-2008

vp1Donderdagavond 30 oktober 2008 was het tijd voor een speciale avond over schaakopeningen. 14 personen waren aanwezig om de geheimen van de start van het schaakspel te gaan doorgronden. Voor de pauze leidde Karel ons langs een aantal wetenswaardigheden. Zo werden eerst de algemene grondbeginselen behandeld, zoals maximaal 2 pionnen in het centrum, lichte stukken snel ontwikkelen, op tijd rokeren en de dame niet te vlug in het spel brengen.Eenieder bleek deze principes wel te kennen, dus gingen weverder met de behandeling van vp2“gesloten” openingen. Als wit met d2-d4 opent heeft hij of zij waarschijnlijk een voorkeur voor een relatief rustige en overzichtelijke opbouw van de partij. Als met e2-e4wordt geopend is er sprake van een “open” opening, omdat vaak het wapengekletter al snel in de partij begint. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft. Als voorbeeld van een gesloten opening werd een karakteristieke stelling van het geweigerd damegambiet op het bord gebracht (degelijk maar saai). Daarna werd een karakterstieke vp3“open” stelling ophet bordgebracht via het Marshallgambiet van het Spaans. Hierna werd een enorme rij van namen van openingen opgenoemd, waarbij opviel dat ze of allemaal verwezen naar landen of gebieden, of dat ze verwezen naar eenbepaalde schaker die deze opening of variant vaak speelde. Zou leuk zijn als binnenkort ook het “Zuid-Zwols” haar intrede doet in de wereld van schaakopeningen! Ook verwees Karel voor de pauze nog naar een gratis online database met openingen en bijbehorende partijen (www.nicbas).
Voor de vervolgstudie thuis! Als vp4laatste behandelde Karel de Meraner variant van het Slavisch, zoals gespeeld door Kramnik en Anand in hun3epartij van het wereldkampioenschap. Anand won omdat hij een dubieuze variant goed door-analyseerde, en thuis op de 28e zet had geconcludeerd dat deze stelling hem beter lag(ingewikkeld en open). En hierdoor verlengde hij zijn kampioenschap!

Na de pauze namen we in tweetallen bepaalde openingen onder de loep met behulp van de (zeer uitgebreide!) bibliotheek van Karel. We probeerden thema’s te vp5ontdekken, en gingen na of karakteristieke stellingen en varianten in deze opening ons aanspraken. Tonnie en ik hebben vanuit de Bilguer (1922) de klassieke voortzetting van het Italiaans bekeken. Vervelende penningen op de e-lijn en lastige offersop f7 zorgden ervoor dat we (aan beide kanten) nog niet echt een rustig gevoel kregen bij deze opening. Toch maar gesloten openingen bekijken, of nog eens rustig alles doornemen (want het Italiaans is soms wel vrij spectaculair!). vp6

Om 11 uur werd Karel bedankt voor zijn moeite, werd het materiaal opgeruimd en werd weer ruim nageschaakt in de kantine. Al met al was het een geslaagde avond, die niet alleen gezellig was, maar ons ook nog iets heeft meegegeven over dat lastige begin van een partij!

 

uw verslaggever

HH