Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links


Interview met de winnaar van de
Jan Weide bokaal: Jan Bongaerts

Jan heeft dit jaar de klassieke competitie gewonnen en daarmee de Jan Weide bokaal. Hierdoor mocht hij ook de simultaan doen op de ALV-avond. De foto's zijn reeds op de website geplaatst, maar een verslag ontbreekt nog. Nu missen we de statistieken. Maar dit keer kiezen we voor een interview op de website met Jan.

De vragen:

1. Wie is Jan Bongaerts?
"Een onderzoeker in de verfindustrie, 39 jaar, getrouwd met Lydia en heb 3 dochters : Anne, Ilse en Lotte.
Ik schaak al sinds mijn 7e. Ben begonnen bij Tegelse schaakvereniging in Limburg, waar ik tot mijn 24ste heb geschaakt, daarna heb ik in Groningen, Mortsel (België) en Sint Niklaas (België) geschaakt voordat ik bij Zwolle Zuid Schaakt! ben beland"

2. Wat vind je belangrijk: het winnen van de beker of het winnen van je partijen in de externe competitie?
"Het belangrijkste vind ik het spelen van een leuke partij, het winnen vind ik niet het belangrijkste. Voor de externe competitie wil ik nog wel iets meer mijn best doen"

3. Was je zenuwachtig voordat je aan de simultaan moest beginnen en viel het mee of tegen?
"Ik was niet zenuwachtig, heb in mijn schaak-carrière al heel vaak een simultaan gegeven, nadat ik bij andere clubs ook clubkampioen was of jeugdtrainer was"

4. Met wie had je de meeste moeite?
"Met Karel en Yurian, aangezien ik van Karel verloren heb en Yurian ook als hij enkele seconden meer tijd over had gehad. Maar dat was ook te verwachten. Wat me opviel was de partij van Oscar, waar ik lastig uit de opening kwam en het feit dat Ron als een van de laatsten zich staande wist te houden"

5. Ga je er dit seizoen weer voor of heb je liever dat de clubkampioen (interne winnaar = Yurian) de simultaan doet?
"Ik doe gewoon mijn best en zie wel hoe het dit jaar uitpakt. Voor de klassieke competitie tellen de externe wedstrijden ook mee en vanwege mijn prestaties vorig jaar, krijg ik waarschijnlijk sterkere tegenstanders. Daardoor zal het wel lastiger worden. Wie uiteindelijk de simultaan doet maakt me weinig uit en wat afwisseling hierin zal ook goed zijn. De top van onze club is goed aan elkaar gewaagd en dat maakt het interessant"

6. Wat verwacht je van dit seizoen in de externe competitie?
"Met het missen van enkele sterke spelers zullen we wat meer moeite hebben om ons te handhaven in de 1e klasse. Mijn doel is om een score van 4.5 uit 7 te halen en dat zal nog lastig zijn op bord 3"

JB

Foto's van die simultaan klik hier