Zwolle-Zuid Schaakt!


frankFrank Tempelman
    * 25 januari 1968 † 8 december 2023

001
Ik werd maandagavond gebeld door de zus van Frank en later nog door zijn zoon David. Frank is naast zijn bed gevonden en is overleden ten gevolge van een hartaanval. Of zoals zijn zus het ongeveer verwoordde: “hij heeft de afgelopen tijd waarschijnlijk teveel van zijn lichaam gevraagd en nu heeft zijn hart het begeven”.

Frank werd ongeveer 4 jaar geleden lid van onze club nadat hij in Zwolle-Zuid is komen wonen. En werd lid omdat zoals hij het zelf verwoordde de schaakclub op ‘struikelafstand’ van zijn flat was. Hij is snel in onze gelederen opgenomen omdat hij bij de club past en omdat hij de clubavond ook een gezellig en sociaal uitje vond. Hij vond direct een plekje in het eerste team en werd vorig jaar secretaris van onze mooie schaakclub. Hij zou komende zaterdag weer meespelen in de uitwedstrijd tegen ZSG waarvan ik hoopte dat dat een voorbode zou zijn om weer frequent op de club te komen.

002Hij bracht leven in de brouwerij van de club, want als Frank aanwezig is dan merkte je dat ook direct. Frank was nooit te beroerd om een gesprek en discussie aan te gaan. Daarin etaleerde hij dat hij op veel fronten kennis had en altijd wel een mening. Politiek en muziek hadden zijn voorkeur alhoewel we het ook wel eens over onze gedeelde hobby postzegels verzamelen hadden. Zijn wedstrijdverslagen waren van onnavolgbare kwaliteit en gingen altijd pas na een lange inleiding over schaken, als hij daar in het verslag al enige aandacht aan gaf. Gesprekken en verslagen lardeerde hij vaak met citaten van zijn grootheden. Het kostte hem weinig moeite om deze citaten uit zijn brein te halen en op een goed getimed moment eruit te gooien. Frank was zeer belezen, slim, scherpzinnig, erudiet en speelde voor aanvang van de KNSB-wedstrijden nog wel eens een deuntje op de piano in de kantine van Jena XL. Hij bracht de club ‘esprit’ in meerdere betekenissen van dit woord! We gaan zijn karakteristieke stem en stemgeluid missen, zijn altijd scherpe en goedgemutste uitspraken en observaties die hij maar al te graag met ons deelde.

001Frank speelde graag (zeer) scherpe openingen. Van het eindspel moest hij weinig hebben omdat hij altijd hoopte daar niet aan toe te komen. Zijn grote kennis van openingen etaleerde hij onder andere onderweg naar een uitwedstrijd. Hij zat dan met Bert van Drongelen op de achterbank van de auto uitgebreid openingen door te nemen zoals de Farajovitsj, Fried Liver en de Blackmar-Diemer en nog meer openingen waarvan ik de namen niet ken en ook niet heb onthouden. En als we dan na een uurtje rijden bijna de parkeerplaats oprijden meldt Frank: ‘laten we nu hiermee stoppen want we moeten zo nog schaken’.

We hebben gisteravond op de club stilgestaan bij het overlijden van Frank en aan het eind van de avond zijn diverse anekdotes opgehaald. Die eindigden natuurlijk met gelach en gegrinnik. Morgen nemen we afscheid van Frank in Ugchelen.

Karel Schoenmaker; 15 december 2023

 

 

 

 

In memoriam Frank Tempelman van zijn oude club.

003